Doi supraviețuitori ai masacrului de pe insula Utoya și o majoritate de femei în noul guvern al Norvegiei

  • 14 Octombrie 2021 18:07
Doi supraviețuitori ai masacrului de pe insula Utoya și o majoritate de femei în noul guvern al Norvegiei

Noul premier norvegian, laburistul Jonas Gahr Store, și-a prezentat joi echipa, formată în majoritate din femei și din care fac parte doi supraviețuitori ai masacrului de pe insula Utoya, informează AFP, potrivit Agerpres.

Noua coaliție își preia atribuțiile în timp ce Norvegia este îndoliată de o tragedie: miercuri, un bărbat înarmat cu un arc cu săgeți a ucis cinci persoane și a rănit șase, în Kongsberg, oraș din sud-estul Norvegiei. Potrivit poliției, suspectul, care a fost arestat, este un danez de 37 de ani, convertit la islam și suspectat în trecut de radicalizare.

Din totalul celor 19 portofolii ministeriale, femeile vor ocupa 10, inclusiv cel al Afacerilor Externe, care îi va reveni lui Anniken Huitfeldt, precum și al Energiei și al Justiției.

Nu este prima dată când 53% dintre posturi sunt atribuite în Norvegia femeilor. O astfel de situație s-a mai înregistrat în două reprize în timpul lui Jens Stoltenberg, predecesorul lui Store, între 2005 și 2013, devenit între timp secretarul general al NATO.

O altă particularitate a noul guvern norvegian este aceea că el numără în rândurile sale două persoane care se aflau pe insula Utoya atunci când extremistul de dreapta Anders Behrind Breivik a deschis focul asupra unei tabere de vară a Tineretului Laburist, ucigând 69 de persoane, pe 22 iulie 2011.

Cele două persoane sunt Tonje Brenna, 33 de ani, care va conduce Ministerul Educației și Cercetării, și Jan Christian Vestre, 35 de ani, care va prelua Ministerul Comerțului și Industriei.

"Acum, când acești tineri responsabili politici talentați duc cu ei acest trecut, am sentimentul că vom face încă un pas important și sunt foarte mândru pentru aceasta", a spus Store.

Minoritar în parlament, noul guvern, care a câștigat alegerile legislative din 13 septembrie, reunește Partidul Laburist și Partidul de Centru.

Atacurile din 22 iulie 2011 s-au soldat în total cu 77 de morți, alte opt persoane fiind ucise într-un atac comis de Breivik în aceeași zi și care a vizat sediul guvernului din Oslo.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău