Doi profesori universitari din Republica Moldova, premiați în cadrul Adunării Generale a Uniunii de la Dakar, Senegal
-
14 Februarie 18:30
Este vorba despre Silvia Grosu și Victor Moraru, care au adus contribuții deosebite în promovarea francofoniei în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la fondarea Uniunii Internaționale a Presei Francofone, secția din Republica Moldova, iar doi dintre fondatori au fost premiați în cadrul celei de-a 50-a conferință a Uniunii Presei Francofone care a avut loc în acest an la Dakar, Senegal, a spus președinta secției, Aneta Gonța.
„Certificate de mulțumire au fost oferite din partea Uniunii Internaționale a Presei Francofone pentru Dl. Victor Moraru și dna Silvia Grosu, - pentru contribuții deosebite aduse în promovarea jurnalismului și francofoniei în lume. Este atestat la Dakar, Senegal, 11 ianuarie 2024. Victor Moraru, care este fondatorul secției UPF Moldova, a fost decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. El este cel care a acceptat și a negociat crearea secției din Rep. Moldova”, a declarat Aneta Gonța.
Bazele Uniunii Internaționale a Presei Francofone în Rep. Moldova a favorizat și colaborarea cu Facultatea de Litere (n.r. anterior Facultatea de Limbi Străine), a precizat în cadrul ceremoniei de decernare, fostul decan al Facultății de Jurnalism, Victor Moraru.
„În anii aceia, franceza era mai puternică, mai ales în cadrul acestor contacte pe care le-a avut Facultatea, pentru că ea a avut mai multe proiecte: nu doar ca formator pentru profesori, ca formatori de jurnalism francofon, dar și pentru studenți. Mă bucur că am avut ocazia să trimitem studenți de-ai noștri la cele mai prestigioase școli de jurnalism din Franța, precum cea din Lille. Mă bucur că am avut și posibilitatea să ne extindem – să creăm Facultatea de Limba Franceză, și această mențiune pe care ne-a acordat-o UPF, este de fapt o mențiune pentru întreaga secție și pentru toți cei care au contribuit la avansarea ei”.
Astăzi profesori și vorbitori de limba franceză constată că francofonia pierde din teren în detrimentul limbii engleze, spune profesoara Silvia Grosu.
„Este un mare succes pentru secția de franceză, pentru jurnaliștii francofoni, în special pentru profesorii de limbă franceză, pentru că ei sunt cei care acum pot susține francofonia aici în Rep. Moldova. Astăzi atestăm o perioadă foarte dificilă, admitem că franceza pierde teren. Am întâlnit zilele acestea niște turiști originari din Belgia, care mă întrebau de ce toată lumea înțelege franceza dar nu o vorbește”, a spus Silvia Grosu .
Pentru prezervarea francofoniei, șefa Centrul universitar francofon al Universității de Stat din Moldova (CUF USM), Silvia Guțu, invită cadrele didactice să se înscrie la cursuri gratuite de limbă franceză care includ activități practice care au ca obiectiv dezvoltarea abilităților de comunicare orală și scrisă în limba franceză.