Doi avocați se declară persecutați de către procurori

  • 05 Septembrie 2019 17:17
Doi avocați se declară persecutați de către procurori

Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi spun că, deși au fost achitați în luna iunie, în dosarul penal pornit în 2016 „pentru un presupus fals în declarații”, sunt în continuare persecutați. Acestora li se solicită să achite o sută de mii de lei cu titlu de daune morale.

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Țurcan a declarat că, alături de Maxim Belinschi, în timpul reprezentării în judecată a intereselor unor persoane deposedate de moștenire de către un fost polițist din Bălți, au constatat elemente de escrocherie și fals în acte. Avocatul afirmă că a solicitat Procuraturii stabilirea circumstanțelor cauzei și tragerea la răspundere a celor care au falsificat documente. De cealaltă parte, fostul polițist a depus plângere la Procuratură din Râșcani împotriva lor, invocând că au prezentat informații.

Potrivit lui Maxim Belinschi, la 23 decembrie 2015, procurorul Sergiu Railean, de la Procuratura raionului Râșcani, încălcând legea și standardele internaționale care prevăd garanții pentru avocați, a pornit urmărirea penală, incriminându-le infracțiunea „fals în declarații”. Avocatul susține că, deși au fost depuse plângeri la Procuratura Generală împotriva acțiunilor procurorului, inclusiv ex-procurorului general la acea vreme, Eduard Harunjen, aceștia au calificat ca fiind legale acțiunile acuzatorului.

Avocații au mai spus că, la scurt timp, dosarul penal în care figurau ca învinuiți a fost transmis în instanța de fond. Instanța a admis demersul apărătorilor, care au cerut Curții Constituționale ridicarea excepției de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul Penal. Apoi, au urmat deciziile tuturor instanțelor precum că nu pot fi urmăriți penal, iar la 3 iunie procurorul Victor Rauh din Râșcani a emis ordonanța de renunțare la învinuirea adusă avocaților, solicitând instanței emiterea unei sentințe de încetare a procesului penal.

Avocații susțin că erau convinși că a luat sfârșit cazul dat, însă la scurt timp același procuror, Victor Rauh, a contestat în judecată sentința de achitare, solicitând emiterea unei sentințe de încetare a urmăririi penale pe motiv de ne-reabilitare, dar a cerut să fie încasat de la avocați în beneficiul „așa-numitelor părți vătămate” a o sută de mii de lei cu titlu de daune morale.

Alexandru Pagu, unul dintre avocații lui Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, a menționat că învinuirea adusă colegilor săi a fost ilegală, avocații nu pot fi subiecți ai respectivei infracțiuni.

Apărătorii solicită Procuraturii Generale să evalueze pregătirea profesională a procurorului Victor Rauh și să inițieze o cauză penală în privința procurorilor care au instrumentat cauza penală inițiată împotriva lor și au susținut în judecată învinuirea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău