DOCUMENTAR | Rasa de pisici Turkish Van sau „pisica înotătoare”
-
09 Octombrie 2016 19:54
Turkish Van (Pisica turcească Van) este o rasă de pisici, care s-a dezvoltat în Asia Centrală și de Sud-Vest. "Van" este un termen comun în regiune, care a fost acordat unui număr de orașe, sate și chiar și unui lac - Lacul Van. Originile exacte ale acestei rase sunt neclare, chiar dacă se crede că provine din Orientul Mijlociu, cu sute de ani în urmă.
Această rasă de pisici este foarte veche și rară. În Turcia, este considerată comoară națională, fiind foarte rară și în celelalte țări de unde se pare că ar proveni. Pisica din rasa Turkish Van a fost adusă în Europa de către cruciați, între anii 1095-1272, și, de-a lungul timpul, a fost cunoscută sub diverse denumiri, potrivit site-ului petmd.com.
A fost adusă pentru prima oară în Anglia, în 1955, când era cunoscută sub numele de Pisica turcească. Totuși, specialiștii au fost nevoiți să-i schimbe numele, pentru a nu fi confundată cu pisica din rasa Angora turcească. Rasa Turkish Van a participat la Campionatul autorității britanice în materie de feline, Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), care a avut loc în anul 1969.
În SUA, a ajuns ceva mai târziu, prin 1982, fiind recunoscută și acceptată în Campionatul Asociației Crescătorilor de Pisici (CFA) din 1994.
Ea este cunoscută și ca "pisica turcească înotătoare", datorită abilității de a înota și a plăcerii de a se juca în apă. Blana sa are o textură de cașmir, care conferă rezistență la apă.
Turkish Van este o pisică de talie mare, musculoasă, cu un corp robust și lung. Are umeri puternici și largi și un gât scurt. Corpul unei pisici din această rasă nu este niciodată îndesat sau slab, potrivit site-ului cfa.org. Masculii adulți ating uneori o greutate de nouă kg, fiind, într-adevăr, una dintre cele mai mari pisici din lume.
Ochii sunt mari și ovali, cu o culoare variind între albastru și portocaliu, sau, de cele mai multe ori, în mod ciudat, au fiecare ochi de altă culoare. Lăbuțele, nasul și urechile sunt roz. Corpul atletic se termină cu o coadă magnifică, scurtă și stufoasă. Turkish Van ajunge la maturitate deplină la vârsta cuprinsă între trei și cinci ani, atingând și o greutate între opt — nouă kg.
Această rasă este, de asemenea, renumită pentru coloritul distinct a blănii: un fond alb pur, cu modele izbitoare pe cap, pe umeri și pe coadă, predominant de culoare roșcată-castanie. Alte culori și modele au fost obținute treptat, începând cu 1969, și includ negru, albastru, maro, crem. Modelele sunt atât de specifice rasei, încât chiar și atunci când sunt întâlnite la alte rase, poartă denumirea de "Van". De-a lungul timpului, rasa de pisici Turkish Van a trecut prin multe schimbări, în prezent aceste pisici fiind foarte puternice, viguroase și sănătoase.
Pisica Turkish Van are o blană semilungă, de două dimensiuni, în funcție de sezon. În timpul iernii, blana este mai lungă și mai groasă, iar in timpul verii, pisica năpârlește, pentru a face loc blănii mai scurte și mai puțin dense. Blana, moale, catifelată, fără substrat, are nevoie de pieptănare regulată, în special pe coadă. Adaptată pentru un climat cu temperaturi extreme, această pisică are smocuri de blană între lăbuțe și în urechi, pentru protecție împotriva frigului.
Turkish Van nu trebuie confundată cu Turkish Angora și Turkish Vankedisi, ele fiind rase complet diferite și de sine stătătoare, care s-au dezvoltat tot în Turcia, dar în regiuni geografice diferite și îndepărtate unele de altele. De altfel, atunci când sunt văzute împreună, diferențele dintre aceste rase sunt vizibile în ceea ce privește mărimea, blana și forma corporală.
Este o rasa foarte inteligentă și poate fi foarte afectuoasă, dar, de asemenea, destul de independentă. Interacțiunea cu oamenii se realizează în limitele acestei feline, care reflectă începuturile existenței lor din mediul rural, care de multe ori a fost aspru. Cu toate acestea, pasionații acestei rase spun despre comportamentul acestor pisici că depinde de cât de mult timp au intrat în contact cu oamenii pe vremea când erau mici pisoi și de cât de mult timp sunt lăsați singuri în această perioadă. Odată ce încrederea puilor este câștigată, aceștia se vor dezvolta ca niște companioni foarte jucăuși și își vor alege un membru al familiei de care se vor atașa.
Pisica Turkish Van este un tovarăș pe viață, un companion de încredere pentru cei care o integrează în familie. Este energică, activă și afectuoasă, fiind ideală pentru familiile cu copii. Nu îi place să fie luată în brațe, în schimb adoră să stea pe umărul stăpânului, potrivit site-ului animalutul.ro. Ca și un leu, îi place să se cațăre în locurile cele mai înalte, să își supravegheze teritoriul, să fie atentă la tot ce se întâmplă în jur, de aceea în casă trebuie să avem grijă de lucrurile pe care le așezăm pe rafturi și care se pot sparge atunci când cad.
Sunt pisici fascinate de robinetele de apă când sunt deschise, ca și strămoșii lor, și se vor juca cu apa, fără să se sperie în cazul în care sunt surprinse de o ploaie. Vocea lor este, de asemenea, destul de unică, descrisă de mulți proprietari ca semănând cu cea a unei oi, chiar dacă una liniștită. Sunt foarte vocale și adoră să fie în centrul atenției, în special în timpul mesei.
Această pisică nu este pretențioasă la mâncare. Se hrănește cu orice tip de hrană, însă aceasta trebuie să fie de calitate și să îi ofere nutrienții de care are nevoie pentru a fi sănătoasă și activă.
Este, în general, o rasa de pisici foarte sănătoasă, fără probleme specifice. Se recomandă ca pisoii să fie întotdeauna achiziționați de la un crescător recunoscut și să fie crescuți împreună cu alte pisici. Au nevoie de vaccinare împotriva afecțiunilor comune felinelor, precum gripa și enterita, potrivit pets4homes.co.uk. Speranța de viață este între 12-19 ani.
Sursa: agerpres.ro