DOCUMENTAR | Radio Craiova – vocea de referință a Olteniei

  • 06 Iunie 2018 17:30
DOCUMENTAR | Radio Craiova – vocea de referință a Olteniei

Miercuri, 6 iunie, se împlinesc 64 de ani de la primul semnal emis în eter de Radio România Oltenia Craiova, postul regional al Radiodifuziunii Române. Postul emite pe patru frecvențe – 102,9 FM (pentru Craiova), 105 FM (pentru toată Oltenia), 99,8 FM (Râmnicu Vâlcea) precum și 603 și 1314 AM și se recepționează și în localități din Argeș, Giurgiu și Teleorman, în nord-vestul Bulgariei și în Valea Timocului sârbesc, fiind o sursă de informație credibilă, lider de piață al audienței din zona Olteniei și principala sursă de informare despre România și străinătate în această zonă a țării.

În anul 1926, în România nu exista niciun post de radiodifuziune, chiar în condițiile în care era în vigoare, la acel moment, Legea de folosire o aparatelor de radio, iar regulamentul acesteia fusese publicat încă din 1 septembrie 1925, în Monitorul Oficial.

Aparatele de radiorecepție existente în țara noastră, erau cu cască sau difuzor, fiind construite de amatori sau de fabrici din străinătate și care aveau una sau mai multe lămpi de radio și nu aparate cu galenă, care nu puteau fi folosite, aflându-se la distanțe prea mari de orice post de radiodifuziune din țările vecine.

La Craiova existau pe atunci doar 10-15 aparate, majoritatea construite de membrii radioclubului din localitate, prima grupare de radioamatori din țară – Radio Craiova -, fiind constituită la 18 martie 1926, sub conducerea doctorului Alexandru Savopol.

Croiova a avut un mediu prielnic popularizării radiofoniei, atît datorită radioclubului, cât și prin activitatea fraților Titus și Mihai Konteschweller, craioveni care își făcuseră studiile universitare de radio în Franța. Ei sint proiectanții și realizatorii superreacției cu două lămpi – montată într-o valiză și cu recepția pe cadru, aparatele fabricate în Franța sub conducerea dr. ing. Titus Konteschweller fiind foarte căutate la acel moment. Costul aparatului-valiză în care era montat receptorul, cadrul și sursele de curent, era destul de modest.

În România, ing. Mihai Konteschweller a vizitat foarte multe orașe, susținând conferințe despre radiofonie, însoțite de demonstrații practice în fața auditorilor.

Ateliere pentru depanarea aparatelor de radio cu baterii nu existau nici în Craiova și nici chiar în București, iar singurii depanatori erau rodioamatorii.

În acest context, dr. Savopol a luat inițiativa construirii unui post de emisie.

La 26 septembrie 1926, duminică, s-a transmis în eter prima emisiune radiofonică din Craiova, aceasta fiind una dintre primele din țară. Emisiunea a durat o jumătate de oră și a cuprins știri și un miniconcert de muzică populară, interpretată în direct la fluier, frunză, viori și clarinet. Stația avea o putere de 100 de wați și s-a recepționat pe circa 100 de kilometri. Crainicul acelei emisiuni a fost chiar dr. Savopol.

Pentru această primă transmisie radiofonică din Craiova, a fost realizat un program care a cuprins muzică populară românească executată la diferite instrumente, s-a realizat selecția soliștilor, numeroase repetiții și cronometrarea, totul pentru ca transmisia să se încadreze în o jumătate de oră.

Emisia a fost însoțită de anunțul: „Alo ! Alo! Alo ! Aici Rodioclubul Craiova. Emitem pe lungime de undă de 500 metri. Rugăm pe ascultătorii noștri să ne comunice cum ne-au auzit. Transmitem un program de muzică populară românească”.

Continuarea pe rador.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău