DOCUMENTAR: 35 de ani de la catastrofa navetei spațiale "Challenger" (28 ianuarie)
-
28 Ianuarie 2021 08:33
Catastrofa navetei spațiale "Challanger", care a explodat la 73 de secunde de la lansare, a avut loc la 28 ianuarie 1986, potrivit www.nasa.gov. Naveta spațială "Challenger" a explodat la foarte scurt timp după decolarea de pe cosmodromul Cape Canaveral. Acest accident s-a soldat cu moartea tuturor astronauților aflați la bord.
Victimele exploziei navetei spațiale "Challenger", ale cărei cauze au rămas necunoscute, au fost comandan tul de zbor Francis (Dick) Scobee, pilotul Michael Smith, specialiștii în misiuni spațiale Judith Resnik, Elisson Onizuka și Ronald McNair, specialistul Gregory B. Jarvis, precum și profesoara Christa McAuliffe, potrivit www.britannica.com.
Lansarea navetei spațiale "Challanger" a fost amânată de mai multe ori, datorită condițiilor meteorologice defavorabile, și chiar în ziua lansării a fost amânată cu câteva ore, pentru remedierea unei defecțiuni. Naveta spațială americană "Challanger" a explodat la 73 de secunde de la lansarea sa, de la Cape Canaveral, potrivit cnn.com.
Explozia a avut loc în momentul în care astronauții începuseră să accelereze la maximum motoarele de propulsie. Resturi ale navetei au căzut la câțiva kilometri de Cape Canaveral, în Oceanul Atlantic, unde au fost trimise numeroase avioane și elicoptere.
Această catastrofă - cea mai gravă din istoria programului spațial american - a fost urmărită în direct la televiziune de întreaga Americă, stupefiată. "Challanger" s-a transformat într-o adevărată torță.
Accidentul se pare că a fost provocat de explozia unuia dintre rezervoarele navetei, în timp ce aceasta se afla la aproximativ 20 km altitudine, în plină fază ascensională, și se îndrepta spre orbită cu o viteză de circa 3.200 km pe oră. Rezervorul conținea, în două compartimente separate, hidrogen lichid și oxigen lichid care, împreună, formează un exploziv puternic.
Naveta "Challanger" urma să îndeplinească cel de-al zecelea zbor al său. În cursul lui, se prevedea ca echipajul să plaseze pe orbită un satelit al NASA, să efectueze observații asupra cometei Halley, precum și o serie de experiențe științifice.
Sursa:Agerpres