DOC/ Care sunt criteriile de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

  • 14 Noiembrie 2021 12:26
DOC/ Care sunt criteriile de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

Proiectul Regulamentului de evaluare a performanțelor Procurorului General, publicat de Consiliul Superior al Procurorilor pentru consultări publice, prevede mai multe criterii de apreciere a activității acestuia. Astfel, în cadrul procedurii, comisia de evaluare va aprecia activitatea Procurorului General și corespunderea funcției sub aspectul calităților manageriale și performanțele Procurorului General. Comisia va constata și analiza corespunderea activității Procurorului General standardelor de conduită profesională și instituțională, standardelor manageriale instituționale, performanțelor Procurorului General în raport cu misiunea constituțională a Procuraturii și încrederea societății în instituții și figuri publice, după cum se arată în regulament.

  1. Activitatea Procurorului General se evaluează prin următoarele criterii
  2. de evaluare:
    1. Calitatea planificării activității Procuraturii;
    2. Eficiența conducerii;
    3. Eficiența organizării procuraturii;
    4. Eficiența controlului instituțional;
    5. Eficiența managementul riscurilor;
    6. Comportamentul și încrederea;
    7. Comunicarea internă și externă;
    8. h) Impactul de încredere și eficiență a managementului.

În cadrul procedurii de evaluare, comisia de evaluare va analiza și:

  1. a) Sistemul formalizat de management al Procuraturii (sistemul de management existent);
  2. b) Sistemul de management asumat de Procurorul General: strategiile și conceptele formalizate de management, politici manageriale, planuri de activitate, regulamente, instrucțiuni și ordine cu caracter managerial;
  3. c) Aplicarea practică a standardelor internaționale de conduită a procurorilor și bunele practici de management instituțional;
  4. d) Managementul operațional;
  5. e) Impactul managementului formalizat și a managementului operațional în raport cu indicatorii de performanță: eficacitatea realizării misiunii constituționale a Procuraturii, încrederea societății în Procuratură.

Impactul managementului operațional în raport cu eficiența instituțională a Procuraturii și dezideratul constituțional de asigurare și consolidare a încrederii în Procuratură se evaluează în conformitate cu indicatorii statistici, inclusiv informații analitice, standardele instituționale de bune practici manageriale și potrivit testului de obiectivitate realizat prin prisma unui observator informat și dezinteresat.

Impactul de încredere și eficiență a managementului Procuraturii se analizează și se evaluează separat.

Perioada de evaluare a performanțelor PG cuprinde perioada de timp scursă din momentul învestirii în funcție până la data inițierii procedurii de evaluare. Procedura de evaluare se realizează în termen de 30 de zile.

Propunerile și opiniile asupra proiectului regulamentului urmează a fi transmise până la data de 16.11.2021, ora 17:00, către Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor.

Amintim că CSP a dispus inițierea procedurii de verificare în privința lui Alexandr Stoianoglo, la sesizarea președintei Maia Sandu. Aceasta ar urma să se desfășoare în paralel cu dosarul penal în care șeful suspendat al procuraturii este cercetat pe cinci capete de acuzare.

În cadrul Comisiei de evaluare urmează a fi delegați cinci mebri, câte unul din partea președinției, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor şi din partea Procurorului General.

Potrivit aceluiași regulament, propus consultărilor publice de CSP, calitatea de membru al comisiei de evaluare poate fi deţinută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, al managementului public, având experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul de activitate profesională şi o reputaţie ireproşabilă.

Totodată, membrii comisiei de evaluare propuşi de Preşedintele Republicii şi Ministerul Justiţiei nu pot fi angajaţi în serviciul public, iar calitatea de membru al comisiei de evaluare nu poate fi deţinută de procurori în funcţie, nici de alte persoane aflate în subordinea Procurorului General. De asemenea, calitatea de membru al comisiei nu poate fi deținută de persoane care anterior au deținut calitatea de avocat sau reprezentant al Procurorului General, se află în relații de rudenie cu Procurorul General sau a deținut calitatea de concurent în cadrul procedurii de selectare a Procurorului General supus evaluării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău