DOC | Alexandru Slusari acuză încălcări în numirea reprezentantului statului la „Moldovagaz”. „Cer public autosesizarea urgentă a Guvernului interimar și a Procuraturii”

  • 06 Iulie 2021 09:13
DOC | Alexandru Slusari acuză încălcări în numirea reprezentantului statului la „Moldovagaz”. „Cer public autosesizarea urgentă a Guvernului interimar și a Procuraturii”

Reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, acuză faptul că au fost comise încălcări în numirea reprezentantului statului la „Moldovagaz” și cere autosesizarea urgentă a Guvernului interimar și a Procuraturii.

Potrivit lui Alexandru Slusari, statutul entității în redacția actuală prevede că reprezentanții Republicii Moldova în Consiliul ”Moldovagaz” și comisia de cenzori sunt delegate din cadrul ministerului de ramură, adică de la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Hotărărea Guvernului nr. 1053/2010 prevede că reprezentanții statului în societățile comerciale sunt înaintați în baza propunerii conducătorului autorității publice centrale abilitate.
 
„În mod obscur, Agenția Proprietății Publice a emis pe data de 11 iunie 2021 un ordin privind desemnarea în calitate de reprezentant al Statutului în cadrul S.A.”Moldovagaz”, fără măcar să fie notificat Ministerul Economiei și Infrastructurii, pe domnul Marian Mamei și, totodată, a înaintat această persoană și în calitate de membru al consiliului societății respective. Concomitent, contrar prevederilor statutului, Legii nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni, APP a propus pentru promovare în consiliul S.A.”Moldovagaz” și pe domnul Mihai Șoțchi, vicedirector APP. Domnul Mamei este foarte departe de sectorul energetic și deține funcția de șef al direcției infrastructura calității și securitatea industrială în cadrul MEI. Unicul «merit » al acestuia este că dînsul este o persoană apropiată de Vadim Ceban, și că candidatura lui a fost coordonată cu Igor Dodon. Tot el recent a devenit membru al consiliului SA ”Red Nord” fără să fi fost înaintat de către MEI. În situația unui haos guvernamental și riscurile majore pentru gruparea lui Dodon să piardă putere, APP, în frunte cu avocatul lui Igor Nicolaevici, trece toate linii roșii . Ministerul Economiei și Infrastructurii nici nu a fost anunțat despre data desfășurării și ordinea de zi a adunării generale a SA ”Moldova Gaz”, a declarat candidatul Platformei DA la alegerile anticipate. 
 
Astfel, Alexandru Slusari a adăugat că MEI a înaintat pe 29 iunie un demers către APP prin care solicită revocarea candidaturilor desemnate de Agenție pentru organele de conducere a „Moldovagaz” și promovarea candidaților înaintate de minister conform statutului societății.
 
„Demersul MEI a fost ignorat, și pe 30 iunie 2021 a avut loc adunarea generală a acționarilor ”Moldova Gaz”, după scenariul, desenat de Dodon și Vadim Ceban. În acest context, dacă imediat nu avem reacția executivului și a procuraturii, se impune convocarea urgentă a ședinței Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării situației în cadrul întreprinderii monopoliste, de funcționarea căreia depinde securitatea energetică a Moldovei sub aspectul aprovizionării țării cu gaze naturale”, a mai spus Alexandru Slusari, care cere public autosesizarea urgentă a Guvernului interimar și a Procuraturii.
 
Reprezentanții „Moldovagaz” și ai instituțiilor vizate nu au reacționat, deocamadată, la aceste declarații.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău