Doar persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire își vor putea face vaccinul antigripal
-
12 Iulie 2017 17:02
Vaccinurile antigripale care vor fi donate Republicii Moldova de către Centrul de Vaccinări Echitate din SUA sunt produse de o companie chineză și vor ajunge în țară estimativ la sfârșitul lunii octombrie. Valoarea financiară a lotului de 200 de mii de doze este de aproximativ 1,8 milioane de dolari.
În acest an doar persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire își vor putea face vaccinul antigripal. Centrele private nu au avut în stoc vaccin antigripal în ultimele două sezoane, transmite IPN.
Potrivit Ministerului Sănătății, campania de vaccinare va începe imediat cum lotul va ajunge în țară, preferabil până la sfârșitul lunii octombrie. Este bine ca vaccinurile să fie administrate înainte de răspândirea gripei, dar campania poate continua pe tot parcursul sezonului de gripă, chiar și în ianuarie sau mai târziu.
Înainte de administrarea vaccinului antigripal, recomandarea este ca pacienții să facă un examen medical obiectiv pre-vaccinal. Vaccinul antigripal nu se va administra persoanelor cu reacții la oricare dintre componentele vaccinului și nici persoanelor care suferă de boli acute, boli cronice severe în acutizare, cu febră, și celor cu diagnostic de epilepsie necontrolată sau altă boală progresivă a sistemului nervos.
Din cauza numărului limitat de doze de vaccin care vor fi disponibile în Republica Moldova, acestea sunt recomandate persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire.
Președintele Uniunii Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova, Olga Șchiopu, a declarat pentru IPN că instituția privată pe care o administrează nu are posibilitatea să procure vaccinuri antigripale pentru că acestea nu există pe piața Republicii Moldova, iar importarea lor nu este interesantă pentru niciun distribuitor, deoarece cantitatea solicitată este prea mică. Aceeași situație este valabilă și pentru alte centre medicale private.
„Pentru anul 2016 aceste vaccinuri au fost aduse în cadrul Programului Național. Noi am prezentat lista persoanelor de pe interior, colaboratori ai instituției care trebuie să-i vaccinăm, care intră în grupul de risc, și ne-au fost eliberate un anumit număr de doze în acest scop. Pacienților nu le-am putut administra. Pacientul care vrea să se imunizeze are o opțiune, sectorul public, unde aceste vaccinuri au fost distribuite”, a spus Olga Șchiopu.
În sezonul gripal 2016-2017 au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere 200 de mii de persoane. Cazuri letale au fost înregistrate la trei persoane cu patologii preexistente și nevaccinate împotriva gripei.
În ultimele două sezoane (2015-2017), loturile de vaccin oferite de Centrul de Vaccinări Echitate din SUA, care este un program al „The Task Force for Global Health” (150 de mii și, respectiv, 200 de mii de doze) au fost utilizate integral, iar efecte adverse severe nu s-au înregistrat. Republica Moldova cooperează cu „The Task Force for Global Health” din anul 2015.