Dmitro Kuleba: Remanierea militară și politică așteptată la Kiev nu va avea impact asupra relațiilor cu aliații

  • 06 Februarie 16:09
Dmitro Kuleba: Remanierea militară și politică așteptată la Kiev nu va avea impact asupra relațiilor cu aliații

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a asigurat marți că remanierea militară și politică așteptată să aibă loc în scurt timp la Kiev nu va avea impact asupra relațiilor țării cu aliații occidentali, scrie AGERPRES.

"Nu cred că vreo schimbare în guvern poate influența relațiile noastre cu partenerii noștri", a afirmat ministrul la o conferință de presă comună la Kiev cu omologul său portughez.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat că are în vedere o "resetare" care va presupune înlocuirea unor înalți oficiali și care nu se va limita la sfera militară; sunt speculații intense că urmează să fie pus pe liber comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, amintește Reuters.

Șeful diplomației ucrainene a subliniat marți că Zelenski are dreptul constituțional de a-l demite pe șeful armatei, în cazul în care consideră adecvat acest lucru. O remaniere nu va fi un semn de divizare în ce privește efortul de război al Ucrainei, a explicat el.

"Putem avea discuții despre tactici în interiorul echipei, dar suntem uniți în jurul obiectivului nostru strategic care este înfrângerea Rusiei în Ucraina și restabilirea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. Și nu există niciun fel de discuții în privința acestui obiectiv strategic", a insistat Kuleba.

Zalujnîi este văzut ca un erou de mulți în Ucraina, după ce trupele sale au apărat cu succes Kievul împotriva forțelor Moscovei la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei cu aproape doi ani în urmă.

După ce în mass-media s-au înmulțit relatările despre intenția președintelui Zelenski de a-l înlocui pe generalul Zalujnîi, șeful statului a confirmat această intenție într-un interviu difuzat duminică de postul italian RAI.

Declanșatorul divergențelor dintre Zelenski și Zalujnîi ar fi fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie, după eșecul contraofensivei ucrainene din vară, și în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor rusești și de noi efective de soldați pentru a putea să avanseze. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău