Dmitri Muratov, redactor-șef rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace: Războiul dintre Rusia și Ucraina este posibil. În Rusia este obișnuit să crezi că războiul este ”datoria adevăraților patrioți”

  • 10 Decembrie 2021 18:03
Dmitri Muratov, redactor-șef rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace: Războiul dintre Rusia și Ucraina este posibil. În Rusia este obișnuit să crezi că războiul este ”datoria adevăraților patrioți”

Oamenii cu poziții de putere în Rusia promovează în mod activ ideea de război, iar conflictul cu Ucraina este acum clar posibil, a declarat vineri laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, relatează Reuters, citat de HotNews.ro.

Primindu-și premierul la Primăria din Oslo, Muratov a spus că este ceva obișnuit în Rusia să crezi că politicienii care au evitat vărsarea de sânge sunt slabi, în timp ce amenințarea cu războiul este „datoria adevăraților patrioți”.

Muratov, redactor-șef al ziarului rus Novaya Gazeta, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2021 împreună cu Maria Ressa din Filipine, co-fondatoare a site-ului de știri Rappler, ca recunoaștere a luptei lor pentru libertatea de exprimare, notează sursa citată.

„Cei puternici promovează în mod activ ideea de război”, a spus el. „Mai mult, în capetele unor geopoliticieni nebuni, un război între Rusia și Ucraina nu mai este ceva imposibil”.

Oficialii americani au spus că Rusia ar putea invada în curând Ucraina după ce a strâns trupe în apropierea graniței cu Ucraina. Moscova a negat că plănuiește o invazie.

Muratov a mai spus că jurnalismul din Rusia trece „printr-o vale întunecată”, peste o sută de jurnaliști, instituții de presă, apărători ai drepturilor omului și organizații neguvernamentale fiind catalogați drept agenți străini.

„În Rusia, asta înseamnă „dușmani ai poporului””, a spus Muratov, dedicându-și premiul tuturor jurnaliștilor de investigație și colegilor de la Novaya Gazeta uciși din cauza muncii lor.

Co-laureatul lui Muratov, Ressa, și-a reiterat apelul pentru reformarea platformelor de social media.

„Cea mai mare nevoie a noastră astăzi este să transformăm acea ură și violență, nămolul toxic care curge prin ecosistemul nostru informațional, prioritizat de companiile americane de internet care câștigă mai mulți bani răspândind acea ură și declanșând ceea ce este mai rău în noi”, a spus ea.

„Pentru SUA, reformați sau revocați secțiunea 230, legea care tratează platformele de social media ca pe utilități”.

Ressa și Muratov sunt primii jurnaliști care au primit premiul Nobel de când germanul Carl von Ossietzky a câștigat premiul în 1935 pentru dezvăluirea programului secret de reînarmare al naziștilor.

Ressa a remarcat în discursul său că Von Ossietzky nu a putut niciodată să-și ridice premiul, deoarece a fost ținut într-un lagăr de concentrare și a murit în arest.

„Prin acordarea acestui premiu astăzi ziariștilor, comitetul Nobel semnalează un moment istoric similar, un alt punct existențial pentru democrație”, a spus ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău