Distrugerea unui satelit de către Rusia: NATO condamnă "un act iresponsabil"

  • 16 Noiembrie 2021 16:52
Distrugerea unui satelit de către Rusia: NATO condamnă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat marți, la Bruxelles, ca pe "un act iresponsabil" distrugerea unui satelit aflat pe orbită de către armata rusă, relatează AFP și Reuters citate de Agerpres.

potrivit Washingtonului - creând "un risc pentru Stația Spațială Internațională (ISS) dar și pentru stația chineză", a declarat Stoltenberg presei.

SUA au condamnat încă de luni acest tir cu rachetă antisatelit, calificându-l drept "periculos și iresponsabil".

Rusia a recunoscut marți că a efectuat un tir de încercare asupra unuia dintre foștii săi sateliți de pe orbită, confirmând acuzațiile Washingtonului, dar susținând că acțiunea nu a provocat niciun risc pentru ISS.

Stoltenberg a mai afirmat că această distrugere este "o sursă de îngrijorare", pentru că "demonstrează că Rusia dezvoltă în prezent noi sisteme de armament care pot distruge sateliți precum și capacități spațiale utilizate pentru infrastructuri de bază pe Terra, cum ar fi comunicații, navigație sau sisteme de alertă pentru tir cu rachetă".

Tirul cu rachetă antisatelit a avut drept consecință directă amenințarea astronauților de la bordul ISS, potrivit Washingtonului, și relansează temerile de a vedea spațiul transformându-se într-un câmp de bătălie pentru marile puteri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău