Distinsa personalitate din lingvistica română, Teodor Cotelnic, s-a stins din viață

  • 15 August 2020 13:21
Distinsa personalitate din lingvistica română, Teodor Cotelnic, s-a stins din viață

Îndoliat, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” anunță cu profund regret stingerea din viață  a distinsei personalități din lingvistica română Teodor COTELNIC, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, specialist în gramatică, stilistică, istorie a limbii.

Sâmbătă, 15 august, după ora 14.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al filologului Teodor COTELNIC va fi depus la Biserica Armenească, iar duminică, începând cu ora 08:00, va avea loc serviciul divin și prohodul. Rudele, prietenii, oamenii de cultură și toți cei care l-au cunoscut pe regretatul lingvist pot veni pentru a aduce un ultim omagiu.

Regretatul Teodor Cotelnic s-a născut la 13 septembrie 1933, în comuna Volintiri, județul Cetatea Albă (România Mare), astăzi raionul Ștefan-Vodă, Republica Moldova. În 1951 este absolvent al școlii medii din satul natal, apoi își continuă studiile la Universitatea de Stat din Chișinău. După absolvirea universității, a activat în calitate de profesor la școala medie din satul Săiți (Căușeni), iar în 1958 este angajat la Sectorul de limbă literară contemporană al Institutului de Limbă și Literatură al Filialei Moldovenești a Academiei de Științe din URSS (actualmente Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”).

În 1965 obține titlul de doctor în filologie, fiind ghidat în cercetările sale de către  academicianul Nicolae Corlăteanu, iar în anul 1990 susține teza de doctor habilitat.

Sfera preocupărilor științifice ale lui Teodor Cotelnic este vastă: gramatică, lexicologie, stilistică, derivatologie, istoria limbii literare, sociolingvistică, cultura vorbirii, ortografie și ortoepie. A publicat peste 300 de studii, dintre care monografii, manuale, culegeri, dicționare, ghiduri, articole științifice și de popularizare, recenzii, monografiile Adverbializarea numelui (1968), Conversia unităților lexicale (1980), culegerile: Pagini de sociolingvistică (2017), Articole și studii de lingvistică (2018), lucrările colective: Capitole de istoria limbii literare (1971), Varietăți funcțional-stilistice (1984), Capitole de stilistică (1990), Norme ortografice, ortoepice și de punctuație ale limbii române (1990), Ghid de conversație rus-român (2000, 6 ediții), dicționarele: Dicționar de termeni juridici rus-moldovenesc (1970, 4 ediții), Dicționar ortografic cu elemente de ortoepie și morfologie (1991), Dicționar explicativ uzual al limbii române (1999), Dicționar ortografic românesc (2000), Dicționar român-rus, Dicționar rus-român (2007) etc.

Începând cu anul 1999, după câteva decenii de muncă în sfera cercetării, se dedică în întregime activității didactice în învățământul superior, având o serie de cursuri importante pentru studenții filologi ai Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

 

A militat pentru repunerea în drepturi a limbii române și a alfabetului latin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău