Dispută între Tunisia și EAU după ce femeilor tunisiene li s-a interzis accesul în Emirate

  • 25 Decembrie 2017 15:23
Dispută între Tunisia și EAU după ce femeilor tunisiene li s-a interzis accesul în Emirate

Autoritățile din Emiratele Arabe Unite (EAU) au decis să interzică accesul în țară femeilor cu pașapoarte tunisiene, de teama că unele dintre ele ar putea comite atacuri teroriste, măsură căreia Tunisia a răspuns prin suspendarea zborurilor companiei Emirates, relatează AFP.

Autoritățile din EAU au invocat chestiuni de securitate legate de ''posibilitatea unor atentate teroriste'', asigurând că sunt măsuri ''specifice și temporare'', a declarat o purtătoare de cuvânt a președinției tunisiene.

Tot conform explicațiilor oferite de EAU, ''în condițiile revenirii combatanților (jihadiști), respectiv plecarea lor din Siria în special și din Irak (...), există posibilitatea unor atentate teroriste în care să fie implicate femei tunisience sau deținătoare de pașapoarte tunisiene'', a completat aceeași purtătoare de cuvânt, lăsând să se înțeleagă că astfel de femei ar putea folosi identități false.

Tunisia poate ''înțelege'' temerile autorităților din EAU, însă ''nu poate accepta modul în care femeile tunisience au fost tratate'', a mai spus ea, explicând astfel interdicția decisă împotriva companiei aeriene Emirates.

Conform mai multor mărturii, femeile cu pașaport tunisian care au dorit vineri să se îmbarce în zborul Tunis-Dubai au fost informate de reprezentanții companiei Emirates că li se refuză îmbarcarea, fără să le ofere însă explicații.

Ambasadorul EAU la Tunis a asigurat apoi MAE tunisian că între timp interdicția a fost ridicată, iar acele femei au reușit în final să călătorească înspre Dubai.

Dar situația s-a repetat pe parcursul weekendului, inclusiv pe aeroporturi din afara Tunisiei, fapt care a inflamat presa și rețelele de socializare tunisiene.

Președintele Tunisiei, Béji Caďd Essebsi, a declarat luni că ''veghează ca drepturile femeilor tunisience să nu fie încălcate'', dar i-a cerut de asemenea ministrului de externe Khemaďes Jhinaoui ''să întreprindă demersuri pentru soluționarea cât mai rapidă a acestei probleme, astfel încât să fie continuate relațiile de fraternitate și de cooperare'' cu EAU.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău