Disputa dintre Anatolie Stati și Guvernul Kazahstanului | Ambele părți susțin că au câștigat la tribunalul din Marea Britanie

  • 13 August 2018 17:17
Disputa dintre Anatolie Stati și Guvernul Kazahstanului | Ambele părți susțin că au câștigat la tribunalul din Marea Britanie

Un tribunal de apel din Marea Britanie a permis omului de afaceri din Republica Moldova, Anatolie Stati, să renunțe la o acțiune juridică demarată împotriva statului kazah astfel că ambele părți susțin că au înregistrat o victorie tactică într-o dispută complicată care implică active kazahe în valoare de peste șase miliarde de dolari înghețate peste hotare, informează Reuters, citat de Agerpres.

Decizia tribunalului britanic înseamnă că Anatolie Stati și guvernul de la Astana vor trebui să își soluționeze disputa în alte țări.

Disputa dintre Anatolie Stati, fiul său Gabriel, două companii controlate de familia Stati și statul kazah durează de mai mulți ani și implică procese demarate la mai multe tribunale. Omul de afaceri moldovean, care a investit în industria de petrol și gaze din Kazahstan, susține că atât el cât și fiul său au fost hărțuiți de statul kazah pentru a-i forța să își vândă ieftin investițiile. 

Autoritățile kazahe resping aceste acuzații. Cu toate acestea, un tribunal internațional de arbitraj din Suedia a decis că statul Kazahstan trebuie să îi achite despăgubiri în valoare de peste 500 de milioane de dolari omului de afaceri moldovean Anatolie Stati, fiului acestuia, Gabriel Stati și a companiilor acestora, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd. Însă Kazahstanul a refuzat să plătească această sumă, acuzându-i pe Anatolie și Gabriel Stati de utilizarea unor mijloace frauduloase pentru a obține o decizie favorabilă din partea tribunalului de arbitraj și totodată a demarat acțiuni în justiție împotriva celor doi. În replică, Anatolie și Gabriel Stati au demarat acțiuni pentru punerea în aplicare a deciziei tribunalului din Suedia în mai multe state europene, ceea ce a dus la înghețarea activelor kazahe anul trecut.

Luni, ambele părți au salutat decizia tribunalului de apel din Marea Britanie. Biroul de presă al lui Anatolie și Gabriel Stati a apreciat că decizia tribunalului arată că 'acest caz nu mai are sens având în vedere interdicțiile care sunt în vigoare în ale jurisdicții'. La rândul său guvernul de la Astana s-a declarat și el mulțumit de decizia tribunalului. 'Kazahstanul și-a atins obiectivele la Londra. Cei doi Stati nu și-au putut pune în aplicare interdicțiile în Anglia acum sau în viitor' se arată într-un comunicat al ministrului kazah al Justiției, Marat Beketayev.

Potrivit lui Anatolie și Gabriel Stati active ale statului kazah în valoare de peste 6,2 miliarde dolari rămân în continuare înghețate în Belgia, Olanda, Luxemburg și Suedia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău