Disputa Canada-Arabia Saudită | Premeriul canadian a refuzat să prezinte scuze

  • 09 August 2018 10:25
Disputa Canada-Arabia Saudită | Premeriul canadian a refuzat să prezinte scuze

Premierul canadian Justin Trudeau a refuzat miercuri să prezinte scuze Arabiei Saudite și și-a reiterat angajamentul de a apăra drepturile omului în întreaga lume, la câteva ore după ce Riadul a amenințat Canada cu noi măsuri punitive, relatează AFP, citat de Agerpres.

La două zile de la expulzarea ambasadorului canadian la Riad pentru ''ingerință'', regatul saudit a înăsprit tonul miercuri și a exclus orice posibilitate de mediere, luând în considerare chiar noi sancțiuni împotriva Ottawa.

"Canada a făcut o mare greșeală", a declarat ministrul de externe saudit Adel al-Jubeir în cadrul unei conferințe de presă la Riad. "O eroare ar trebui corectată. Canada știe ce are de făcut'', a subliniat el.

Întrebat dacă intenționează să-și ceară scuze, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a răspuns, în mod indirect, negativ.

''Canadienii se așteaptă ca guvernul nostru să vorbească cu fermitate, în mod clar și politicos de necesitatea de a respecta drepturile omului în Canada și în întreaga lume, aceasta este ceea ce vom continua să facem'', a spus el în cadrul unei conferințe de presă la Montreal, reacționând pentru prima dată în mod public la această criză diplomatică fără precedent între cele două țări.

Luni, regatul saudit a anunțat expulzarea ambasadorului canadian, și-a rechemat ambasadorul de la Ottawa pentru ''consultări'' și a înghețat orice noi relații comerciale sau investiții cu Canada, după ce aceasta a condamnat arestarea unor militanți saudiți pentru drepturile omului.

"Nu vrem să avem relații proaste cu Arabia Saudită", a spus Trudeau. "Este o țară care este încă importantă în lume și care face progrese în domeniul drepturilor omului", a menționat el.

"Desigur, Canada își va apăra întotdeauna lucrătorii și companiile, trebuie să ne asigurăm că protejăm interesele canadiene în orice situație", a subliniat Trudeau.

Premierul canadian a adăugat că "discuțiile cu Arabia Saudită continuă". Ministrul de externe canadian Chrystia Freeland a avut marți convorbiri cu omologul său saudit, a mai spus el.

În afară de expulzarea ambasadorului și înghețarea relațiilor comerciale, Arabia Saudită și-a suspendat programele de burse universitare pentru cetățenii săi în Canada și va reloca miile de studenți aflați deja în această țară, a anunțat luni televiziunea de stat de la Riad, pe fondul tensiunilor diplomatice între cele două state.

Tensiunile între Riad și Ottawa au izbucnit după ce ambasada canadiană s-a declarat vineri, pe Twitter, 'preocupată grav' de noul val de arestări de militanți pentru drepturile omului în regatul saudit. Printre militanții arestați se numără sora unui blogger, Raef Badaoui, el însuși aflat în detenție din 2012. Soția lui Badaoui s-a instalat în Québec din 2013 împreună cu cei trei copii ai lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău