Discuții ruso-chineze: Moscova dorește ca Rusia și China să fie unite în fața Occidentului
-
21 Februarie 2023 18:50
Șeful puternicului Consiliu de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, i-a transmis marți, 21 februarie, la Moscova, celui mai înalt responsabil al diplomației chineze, Wang Yi, că relațiile cu China sunt o prioritate a politicii externe a Rusiei, iar cele două țări trebuie să fie unite în fața Occidentului, relatează Agerpres.
„În contextul campaniei pe care Occidentul colectiv o duce pentru a izola Rusia și China, aprofundarea în continuare a cooperării și interacțiunii ruso-chineze pe scena internațională este de o importanță specială", a declarat Nikolai Patrușev, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. El i-a spus de asemenea demnitarului chinez că Moscova susține poziția Chinei cu privire la Taiwan, Hong Kong și Xinjiang.
La rândul său, Wang Yi, a apreciat că relațiile ruso-chineze sunt "solide ca o stâncă" și vor rezista în fața provocărilor generate de situația internațională schimbătoare.
Sosit în capitala rusă într-un turneu european care a mai cuprins Roma, Budapesta și (Conferința de Securitate de la) Munchen, Wang Yi urmează să se întâlnească la Moscova, miercuri, de asemenea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, printre alte teme pe agenda discuțiilor fiind și războiul din Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, responsabilul chinez ar putea avea o întrevedere și cu președintele rus.
Vizita lui Wang Yi la Moscova survine cu trei zile înaintea împlinirii unui an de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina și în contextul relațiilor tensionate ale Chinei cu Occidentul, mai ales cu Statele Unite, care au transmis luni Beijingului, prin vocea secretarului de stat Antony Blinken, că dacă va furniza arme Rusiei va avea "o adevărată problemă în relațiile sale cu multe alte țări, nu doar cu SUA".
În perioada scursă de la începutul războiului, China a cerut atât respectarea "integrității teritoriale a tuturor statelor", inclusiv a Ucrainei, dar și luarea în considerare a "preocupărilor legitime ale tuturor țărilor", referire la preocupările Rusiei față situația populației ruse din Ucraina și la extinderea infrastructurii NATO către granița rusă. În turneul său european, Wang Yi a insistat că țara sa se află de partea eforturilor pentru a se ajunge la pace în Ucraina și dorește negocieri de pace între Kiev și Moscova, mesaj transmis și ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-o discuție avută cu acesta la Munchen.
China a îndemnat marți la "promovarea dialogului în Ucraina", declarându-se "foarte îngrijorată" de acest conflict care "se intensifică și chiar scapă de sub control".
Kievul condiționează în prezent orice negociere cu Moscova de retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, și de restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei recunoscute internațional.
De partea sa, Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorință din partea Kievului de a face același lucru, și a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după ultimele tratative desfășurate în martie anul trecut, pentru că așa i-ar fi cerut Washingtonul.
Potrivit publicației Wall Street Journal, citată de Reuters, președintele chinez Xi Jinping ar urma să efectueze o vizită la Moscova în lunile următoare, pentru un summit cu Vladimir Putin. Vizita ar face parte din demersurile Beijingului pentru negocieri de pace ruso-ucrainene și i-ar permite Chinei să-și reafirme apelul de a nu se recurge la arme nucleare.
Pregătirile pentru această vizită sunt încă în stadiu incipient și perioada desfășurării ei nu a fost stabilită deocamdată, mai scrie sursa citată, conform căreia vizita lui Xi Jinping la Moscova ar putea fi în aprilie sau la începutul lui mai, când Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei naziste.