Discuții în premieră la nivelul Comisiei Europene despre adaptarea vaccinurilor existente la noile variante SARS-CoV-2

  • 23 Iulie 2021 17:11
Discuții în premieră la nivelul Comisiei Europene despre adaptarea vaccinurilor existente la noile variante SARS-CoV-2

Noul grup de experți al Comisiei privind variantele COVID-19 își va ține prima reuniune, vineri, 23 iulie, în cadrul incubatorului HERA, pentru a discuta despre circulația și clasificarea variantelor de virus și despre necesitatea de a adapta vaccinurile la acestea, scrie caleaeuropeana.ro.

 
Noul grup de experți al Comisiei privind variantele COVID-19 își va ține prima reuniune, vineri, 23 iulie, în cadrul incubatorului HERA, pentru a discuta despre circulația și clasificarea variantelor de virus și despre necesitatea de a adapta vaccinurile la acestea.

Infecțiile cu varianta Delta sunt în creștere în întreaga Europă. Pandemia COVID-19 continuă, la fel ca și eforturile noastre de a o limita. Nu este momentul să lăsăm garda jos. Împreună cu noul nostru grup de experți în domeniul diferitelor variante, ne îmbunătățim sistemul de monitorizare și de alertă prin intermediul incubatorului HERA. Contribuțiile grupului ne vor ajuta să identificăm, să înțelegem și să anticipăm mai bine apariția diferitelor variante și ne vor ghida în activitatea noastră de dezvoltare a unor măsuri de combatere. Aștept cu nerăbdare recomandările lor. Trebuie să fim cu un pas înainte”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Grupul de experți va sprijini incubatorul HERA (noul Plan european de pregătire în domeniul bioapărării împotriva variantelor virusului care cauzează COVID-19) în ceea ce privește estimarea amenințării reprezentate de mutațiile COVID-19, inclusiv clasificarea acestora și evaluarea necesității de a adapta vaccinurile existente.

De asemenea, acesta va propune criterii de selecție pentru o listă de 10 tratamente promițătoare pentru COVID-19, așa cum a fost anunțat în Strategia Terapeutică a UE.

Cei 16 membri ai grupului sunt experți în domeniul lor și sunt numiți în mod independent. Printre aceștia se numără doi reprezentanți ai Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Activitatea grupului de experți va fi disponibilă în registrul grupurilor de experți al Comisiei.

Prin intermediul Incubatorului HERA, UE își propune să aducă împreună cercetători, companii din domeniul biotehnologiei, producători și autorități publice din Uniunea Europeană și de la nivel global pentru a depista noi variante, pentru a oferi stimulente vizând crearea de vaccinuri noi și adaptate, pentru a accelera procesul de aprobare a acestor vaccinuri și pentru a asigura sporirea capacităților de producție.

Inițiativa are un buget de 75 de milioane de euro alocat dezvoltării unor teste specifice și creșterii activității de secvențiere a genomului virusului, cu obiectivul ca în cel puțin 5% din testele de COVID-19 pozitive să fie efectuată această secvențiere, astfel încât mutațiile să fie detectate timpuriu, informează AFP.

La suma mai sus amintită se adaugă alte 150 de milioane de euro care vor fi direcționate spre intensificarea cercetării și sporirii schimbului de date referitoare la noile variante ale noului coronavirus, rețea din care vor face parte 16 state membre UE și alte cinci țări asociate, inclusiv Elveția și Israel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Mon
24
Tue
21
Wed
22
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău