Discuții în contradictoriu în plenul Parlamentului pe subiectul consecințelor războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova
-
17 Noiembrie 2022 14:50
Consecințele războiului asupra R. Moldova, care a rămas marți fără curent electric din cauza bombardamentelor a generat astăzi discuții în contradictoriu în plenul Parlamentului. Deputații din majoritatea parlamentară le-au cerut din nou reprezentanților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor să spună clar cine este agresorul în conflictul armat din țara vecină. În replică socialiștii și comuniștii au repetat retorica Federației Ruse despre un conflict intern, justificând agresiunea.
Întrebarea privind definirea conflictului din Ucraina a fost adresată de deputatul PAS, Radu Marian, care a cerut reprezentanților opoziției comuniste și socialiste prezente în Parlament să se expună vizavi de războiul din Ucraina. Întrebarea a fost argumentată prin prisma atacurilor masive cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, care au dus și la deconectarea energiei în Rep. Moldova, afectând peste 70% din populație.
Deputatul socialist Eduard Smirnov a catalogat războiul din Ucraina drept un ”conflict intern” și perfid, la fel ca războiul din 1992 în Rep. Moldova.
Deputatul PAS, Lilian Carp a cerut să fie numit, cu subiect și predicat, cine este ”nenorocitul” care a pornit ambele războaie.
”De aici trebuie de început. ”Kto podonok” (cine este nenorocitul) care a început acest război? Și în anul 1992, cine primul a împușcat polițiștii noștri la Bender? Cine-s nenorociții care au băgat aproape 200 de polițiști în pământ, plecați să apere integritatea Rep. Moldova? Cine a început totul? Nu vă mai ascundeți după deget? Cine primii au anexat Crimeea, a făcut tot felul de republici separatiste pe teritoriul spațiului ex sovietic? Karabahul de Munte, Tranistria, Lugansk și altele? Cine este nenorocitul?”, a spus Lilian Carp.
În replică, deputatul socialist Vasile Bolea, care a evitat să facă vreo referire la Federația Rusă, a declarat că orice război trebuie condamnat.
”Războaie au fost, sunt din păcate și vor mai fi, deoarece, conform scrisului unor specialiști este o continuare a politicii. Orice război trebuie să fie condamnat, la fel cum trebuie să condamnăm distrugerea unor state precum Iugoslavia, în anii 90, sau cum a fost distrusă Libia, Siria de către state care pe noi ne-au ajutat, dar pe acele state le-au distrus”, a declarat Vasile Bolea.
Deputatul Dan Perciun i-a acuzat pe socialiști și comuniști de trădare de patrie și că reprezintă interesele Federației Ruse în Rep. Moldova.
”Astăzi, mai clar ca niciodată, se vede că în esență sunt niște trădători, acea proverbială ”Coloană a cincea”, care dintotdeauna a susținut imperiul rus pe acest teritoriu, acel agent de influență hrănit din banii ruși și care aici nu face nimic altceva decât să promoveze o agendă străină, nu pe bani puțini. Cu regret, constatăm că, în loc să avem deputați cărora să le pese de această țară în primul rând, continuă să facă jocul unui imperiu”, a declarat Dan Perciun.
Vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrâncea, a cerut ca opoziția să nu mai fie etichetată și înjosită, iar declarațiile să fie făcute, așa cum cere regulamentul, la finalul și nu la începutul ședinței legislativului.
”V-am chemat de mai multe ori, hai să facem legi bune și să ajutăm cetățenii, așa cum am ajutat refugiații din Ucraina. Nu, de fiecare dată preferați să începeți cu înjosirea opoziției. Ne dați diferite etichetări, pentru ce? Noi v-am dat aceste etichetări, sau să vă aducem aminte cine și în ce alianțe, ce partide a fost? Încă o dată vă rugăm să aveți comportament respectuos”, a spus Vlad Bătrâncea.
Amintim că la aproape nouă luni de la începutul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, opoziția comunistă și socialistă din Rep. Moldova nu a condamnat niciodată Federația Rusă pentru declanșarea războiului în țara vecină.