Discuții contradictorii în Parlament pe acordul de împrumut pe care ar urma să-l ia R. Moldova de la Federația Rusă

  • 23 Aprilie 2020 11:51
Discuții contradictorii în Parlament pe acordul de împrumut pe care ar urma să-l ia R. Moldova de la Federația Rusă

Discuții contradictorii în Parlament pe acordul de împrumut pe care ar urma să-l ia R. Moldova de la Federația Rusă. Premierul Ion Chicu, aflat în Parlament, dă asigurări că acest acord e transparent, iar opoziția susține că acest acord „e o crimă”.

Premierul Ion Chicu neagă că în baza acordului cu Federația Rusă, unele datorii private față de statul rus ar putea fi transformate în datorii ale statului R. Moldova. În Parlament, el a declarat că acest acord este unul transparent și fără protocoale secrete.

Este vorba despre împrumut de stat: un guvern se angajează față de alt guvern în bani. Nu există acest risc pentru gaze, mărfuri sau alte angajamente decât cele de împrumuturi de stat sau pentru credite acordate cu acordul părții Moldovei cu băncile rusești. E vorba de bani, nu de gaze sau altceva. Actualmente Republica Moldova mai are un credit de la Federația Rusă, nu e nimic strașnic, nu e cazul să facem interpretări. Nu există acest risc. E vorba doar de credite”.

Răspunsurile premierului au trezit nemulțumirea opoziției, care a spus că unele prevederi din acordul de împrumut cu Federația Rusă nu se mai regăsesc în alte înțelegeri de împrumut pe care Kremlinul le-ar fi oferi altor state. Mai mult, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, consideră că acesta este cea mai mare crimă de la furtul miliardului.

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, susține că acest acord va fi hârtia de turnesol care va arată fața conducerii R. Moldova. El susține că nu e clar cine este responsabil de întoarcerea banilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău