Discuții aprinse în Parlament pe tema eliminării interdicției de schimbare a destinației terenurilor agricole de calitate superioară

  • 28 Iulie 2022 13:51
Discuții aprinse în Parlament pe tema eliminării interdicției de schimbare a destinației terenurilor agricole de calitate superioară

Discuții aprinse în Parlament în contextul aprobării, în lectură finală, a modificărilor Codului financiar privitoare la eliminarea interdicției de schimbare a destinației terenurilor agricole de calitate superioară, aflate în perimetrele miniere. Opoziția consideră că liberalizarea este prematură, mai ales că și Guvernul a dat aviz negativ pe modificări.

Discuțiile s-au încins la subiectul schimbării destinației terenurilor. 

„Considerăm că schimbarea destinației unor asemenea terenuri agricole poate fi acceptată numai pentru satisfacerea necesității statutului sau ale comunității. (...) Avizul guvernului la acest punct este negativ. (...) Liberalizarea, cred, este prematură”, spune deputatul Radu Mudreac.

Autorul proiectului, actualul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, a descris în plenul Parlamentului schemele de corupție și abuzurile.

„Schimbarea destinației terenurilor de înaltă calitate, ceea ce înseamnă 60+, este permisă, numai că trebuie să duci un kuliok și încă un kuliok, și încă un kuliok. Dacă nu duci kuliokul, pământul este sfânt. Cum ai dus suma cerută se reduce la maxim din sfințenie. Sau atunci când agentul economic ar vrea să schimbe destinația terenului în mod obligatoriu, stimați deputați, trebuie să meargă la o instituție de pedologie să dea iarăși o mită foarte grasă ca să-i schimbe din bonitatea terenului de la 63, 64, 65 sub 60 și atunci – nici o problemă în schimbarea destinației terenului”, afirmă  Vladimir Bolea.

Deputatul Radu Mudreac a observat că modificările au fost avizate negativ de Guvern.

„Ce vreți să ne spuneți de avizul negativ al Guvernului, că nu vrea să ia kuliocele? Cum ce ocazie Guvernul a dat aviz negativ la proiect. Reiese că îi plac kulioacele”, Radu Mudreac.

La rândul său, Vladimir Bolea a spus că legea va distruge schemele existente.

 „Ce au făcut? Au făcut o ilegalitate totală, ceea ce și duce, în realitate, la distrugerea terenurilor – fără proiect și numai cu permisiunea primarului sau a unor consilieri locali în cârdășie să distrugă aceste terenuri. Acest proiect de lege vine să aducă regulă. Este o altă schemă care e distrusă. Noi creăm un cadrul previzibil și predictibil pentru oamenii care face afaceri”, afirmă Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului Bolea, legea vine cu reglementări clare pentru terenuri cu suprafața de aproape 10.000 de hectare, stabilite acum 30 de ani, și transmise la circa 50 de agenți economici, care fac extracții miniere.

Modificările la Codul funciar au fost votate de 54 de voturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău