Discuții aprinse în cadrul ședinței CUC | Tiraspolul continuă să împiedice libera circulație în Zona de Securitate

  • 05 Iunie 2020 14:16
Discuții aprinse în cadrul ședinței CUC | Tiraspolul continuă să împiedice libera circulație în Zona de Securitate

Discuțiile aprinse care au avut loc în cadrul Comisiei Unificate de Control la 4 iunie au evidențiat divergențele între delegații în ceea ce privește prezența posturilor ilegale și barierelor de circulație în Zona de Securitate, dar și buna funcționare a observatorilor militari ai Forțelor Mixte de Pacificare, potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Lipsa de consens nu a permis nici de această dată aprobarea ordinii de zi, ședința fiind transferată pentru săptămâna viitoare.

Delegația moldovenească pledează constant pentru eliminarea necondiționată a posturilor ilegale și pentru deblocarea activității observatorilor militari care nu-și pot îndeplini atribuțiile de documentare a acțiunilor abuzive în Zona de Securitate. Membrii Comisiei din partea Republicii Moldova nu acceptă mimarea proceselor de pacificare și semnarea unor raporturi trunchiate privind situația în Zona de Securitate care nici măcar nu reflectă prezența posturilor ilegale instalate de Tiraspol.

Tiraspolul și-a demonstrat sfidarea înțelegerilor convenite și documentelor misiunii de menținere a păcii de pe râul Nistru chiar în ziua întrunirii Comisiei Unificate de Control, când la unul dintre posturile ilegale de la marginea satului Cocieri, exponenții săi au oprit și au „amendat” câțiva localnici, cetățeni ai Republicii Moldova, care se deplasau spre terenurile agricole pentru desfășurarea muncilor de câmp. Tot atunci, reprezentanții regiunii transnistrene au blocat inițiativa șefului militar superior din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit despre deplasarea observatorilor militari pentru documentarea incidentului. Cu toate acestea, cazul a fost fixat de către reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova în cadrul monitorizării Zonei de Securitate.

Delegația Republicii Moldova va utiliza în continuare instrumentele disponibile pentru a elimina posturile ilegale din Zona de Securitate și a stabili mecanismele eficiente de conlucrare a structurilor Forțelor Mixte de Pacificare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău