Discursul lui Putin la cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste a fost în mare parte remarcabil pentru ceea ce nu a spus (Reuters)

  • 09 Mai 2022 16:19
Discursul lui Putin la cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste a fost în mare parte remarcabil pentru ceea ce nu a spus (Reuters)

Președintele rus, Vladimir Putin, a evocat memoria eroismului sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-și inspira armata care luptă în Ucraina, dar nu a oferit o nouă foaie de parcurs pentru victorie și a recunoscut costul în viețile soldaților ruși, relatează Reuters, citat de DIGI24.

Adresându-se unei prezențe masive de personal militar în Piața Roșie la cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste, Putin a condamnat ceea ce el a numit amenințări externe de slăbire și divizare a Rusiei și a repetat argumente familiare pe care le-a folosit pentru a justifica invazia Rusiei la 24 februarie, respectiv că NATO creează amenințări chiar lângă granițele sale, notează sursa citată.

El s-a adresat direct soldaților care luptă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe care Rusia s-a angajat să o "elibereze" de sub controlul Kievului, spunându-le că luptă ''pentru Patrie'', pentru viitorul ei, pentru ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Discursul său a inclus un minut de reculegere. ''Moartea fiecăruia dintre soldații și ofițerii noștri este durerea noastră comună și o pierdere ireparabilă pentru prietenii și rudele lor'', a spus Putin, promițând că statul va avea grijă de copiii și familiile lor.

El s-a adresat Rusiei cu ocazia uneia dintre cele mai importante sărbători anuale, când națiunea îi onorează pe cei 27 de milioane de cetățeni sovietici care și-au pierdut viața în lupta pentru a-l învinge pe Adolf Hitler - o sursă de mândrie și identitate națională, scrie Reuters.

Dar Putin nu a avut nicio victorie de anunțat în Ucraina, iar discursul său de 11 minute, în ziua 75 a invaziei, a fost în mare parte remarcabil pentru ceea ce nu a spus, observă agenția de presă britanică.

El nu a menționat numele Ucrainei, nu a făcut nicio evaluare a progreselor înregistrate în război și nu a oferit nicio indicație cu privire la cât timp ar putea continua. Nu a făcut nicio referire la bătălia sângeroasă pentru Mariupol, unde apărătorii ucraineni ascunși în ruinele combinatului siderurgic Azovstal încă mai sfidau asaltul Rusiei.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul - pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naționaliștilor periculoși de inspirație "nazistă" din Ucraina - cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Hitler a invadat în 1941.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia este cea care pune în scenă o "reconstituire sângeroasă a nazismului" în Ucraina, într-un război de agresiune neprovocat.

Discursul lui Putin a fost urmat de o paradă în Piața Roșie cu cele mai recente tancuri rusești Armata și T-90M Prorîv, sisteme de rachete cu lansare multiplă și rachete balistice intercontinentale. Un zbor planificat a fost anulat din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Putin a depus apoi o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut și a așezat garoafe roșii pe monumentele care comemorează orașele eroilor sovietici care au rezistat forțelor lui Hitler. Printre acestea se numărau Kiev și Odesa - o amintire a pierderilor uriașe suferite de ucraineni, dar și de ruși, în timpul războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău