Discrepanțe salariale: Femeile din Republica Moldova câștigă mai puțin decât bărbații, chiar dacă au aceleași calificări, lucrează aceeași cantitate de ore și au aceeași vârstă

  • 23 Februarie 15:25
Discrepanțe salariale: Femeile din Republica Moldova câștigă mai puțin decât bărbații, chiar dacă au aceleași calificări, lucrează aceeași cantitate de ore și au aceeași vârstă

Diferența între salariul mediu al femeilor și bărbaților se menține la o valoare destul de înaltă, reprezentând o disparitate monetară unde femeile au obținut anul trecut venituri salariale anuale cu 25 980 de lei mai puțin decât bărbații. Această tendință îngrijorătoare este observată în special în domeniile sănătății și activităților de recreere, alături de sectorul serviciilor de suport administrativ, contribuind major la amplificarea acestei discrepanțe. Mai alarmant este faptul că în sectoarele cu remunerație mai mare diferența salarială în defavoarea femeilor este și mai accentuată, depășind 30% în domenii precum serviciile de editare, transportul aerian și IT. Datele au fost prezentate de „Ziua Egalității Salarialeˮ, marcată astăzi în Republica Moldova, transmite IPN.

Această zi simbolică este fixată anual de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) pe baza datelor oficiale furnizate de Biroul Național de Statistică privind câștigurile salariale ale femeilor comparativ cu cele ale bărbaților. În anul 2024, o femeie din Moldova trebuie să lucreze până la data de 23 februarie pentru a obține un venit echivalent cu cel înregistrat de un bărbat în anul precedent.

Creșterea diferenței salariale dintre genuri în Moldova este un semn de alarmă care necesită o atenție imediată și acțiuni concrete, iar disparitatea monetară substanțială nu doar că afectează bunăstarea financiară a femeilor, dar reflectă și inegalități structurale profunde în economie și societate. De asemenea, decalajul de gen în pensii continuă să fie o problemă majoră, cu o diferență medie de 7 518 de lei între pensiile femeilor și ale bărbaților în anul 2023. În municipiul Chișinău, situația este și mai gravă, cu o femeie pensionară pierzând anual 20 091 MDL comparativ cu bărbații, precizează Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Pentru a înțelege mai bine de ce există diferențe în câștigurile dintre femei și bărbați în Republica Moldova, experții CPD au făcut o analiză econometrică. Au fost folosite două tipuri de date de la BNS: Ancheta Forței de Muncă (completată de persoane fizice, în special angajați) și M3-Anual „Câștigurile salariale și costul forței de muncă” (completată de angajatori). Datele de la angajatori arată că diferența de câștig între femei și bărbați a fost de 15,5% în 2022, pe când datele colectate de la angajați arată o diferență de 12%. Chiar dacă aceste procente sunt diferite, ambele indică faptul că diferența a crescut față de anul precedent.

Analiza arată că o mare parte din această diferență este influențată de discriminarea la locul de muncă. „De exemplu, dacă luăm o diferență de 12%, aceasta se reduce cu 5% datorită faptului că femeile sunt, în medie, mai bine educate sau mai calificate decât bărbații, ceea ce ar trebui să le reducă și diferența de câștig. Totuși, tratamentul discriminatoriu în favoarea bărbaților (14,2%) anulează acest avantaj, făcând ca femeile să câștige mai puțin chiar și când au aceleași calificări, lucrează aceeași cantitate de ore și au aceeași vârstă ca bărbații. Mai mult, 2,8% din diferența de câștig este explicată de interacțiunea dintre nivelul de calificare și discriminare – de exemplu, femeile lucrează mai puține ore decât bărbații, și în același timp – orele lor de muncă sunt mai prost plătiteˮ, explică experții CPD .

În ciuda acestei situații, există un sentiment de optimism cu privire la viitor. „Moldova a înregistrat progrese în modificarea cadrului legislativ pentru a promova egalitatea de gen în sfera muncii. Așteptările sunt ca în următorii ani să scadă această diferență salarială, deoarece pentru a avea impact, toate politicile adoptate necesită timpˮ, au menționat reprezentanții CPD.

Ziua Egalității Salariale este un apel la acțiune pentru guvern, angajatori și societatea civilă să colaboreze pentru eliminarea inegalităților de gen în remunerare. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a menționat că este esențial să promovăm transparența salarială, să încurajăm practici de angajare echitabile și să sprijinim dezvoltarea profesională a femeilor pentru a construi o societate mai justă și egală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău