Directorul SIS: Riscul unor destabilizări este mic spre mediu

  • 18 August 2022 08:23
Directorul SIS: Riscul unor destabilizări este mic spre mediu

Alertele false cu bombă sunt generate de un grup de persoane, dintre care unele nu se află pe teritoriul Republicii Moldova. O spune șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață. Potrivit oficialului, autoritățile revizuiesc protocoalele de intervenție pentru a crea cât mai puțin disconfort cetățenilor. De asemenea, șeful SIS spune că, în prezent, riscul unor destabilizări în masă este redus, notează IPN.

Alexandru Musteață spune că oamenii legii depun eforturi pentru a da de urma autorilor alertelor false cu bombă. Potrivit șefului SIS, misiunea este una complicată în condițiile în care anunțul alertelor este lansat pe email.

„Motivul exact al alertelor frecvente cu bombă încă este investigat. Noi împreună cu colegii de la poliție și sub auspiciile procurorilor suntem parte a unui grup de investigații. Centrul antitero, unitate din cadrul SIS, este entitatea responsabilă să analizeze aceste aspecte și să investigheze care este sursa acestor mesaje. Investigațiile arată că este vorba de un grup mai mare de persoane, nu toate sunt pe teritoriul Republicii Moldova, sunt și în alte state. Către aceste state s-au transmis solicitările de a ne furniza informații. Alertele venite pe email sunt foarte greu de identificat pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, a locației. Mergem pas cu pas, din locație în locație, contactând colegii din alte țări pentru a colecta date ca să vedem unde este punctul final” , a spus directorul SIS în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Șeful SIS spune că miza acestor ilegalități ar fi testarea capacităților de intervenție a instituțiilor statului. În prezent, oamenii legii și-au modificat strategiile de intervenție și control pentru a perturba cât mai puțin posibil activitatea entităților pretins minate.

„Noi avem mai multe ipoteze și mai multe piste pe care mergem. Una dintre ipoteze ar fi testarea capacităților noastre sau să ne țină ocupați, sau să dea presei motive de a scrie. Investigăm opțiunile ca să vedem cine stă în spatele acestor alerte false cu bombă. În același timp, încercăm să revizuim protocoalele de acțiune, pentru că verificarea unei clădiri de trei ori pe zi nu este cel mai eficient lucru, iar în cazul Aeroportului au fost create foarte multe incomodități. Acum noi revizuim protocoalele, dar nu ca să intrăm noi într-o zonă de confort, ci să nu creăm incomodități oamenilor ” , a mai spus Alexandru Musteață.

Șeful SIS spune că ipoteza potrivit căreia miza alertelor false ar fi crearea destabilizărilor în masă, este examinată de autorități.

„Noi avem sarcina de a nu permite destabilizări. Scopul nostru este de a colecta date care ar indica astfel de scenarii și să informăm factorii de decizie și organele competente pentru a acționa. Noi acum facem analiza de risc. Riscul, la moment, este unul mic spre mediu. Situația este sub control, depunem eforturi ca să nu admitem destabilizări. Totodată, dreptul cetățeanului de a protesta, de a-și expune părerea trebuie respectat. Acum nu trebuie să intervenim în forță, ci să acționăm foarte atent. Cetățenii au dreptul să-și expună părerea și să participe la manifestații publice, atât timp cât ele sunt pașnice”, a mai spus șeful SIS.

În scopul de a descuraja fenomenul anunțurilor privind alertele false cu bombă, Ministerul Afacerilor Interne a propus înăsprirea sancțiunilor pentru astfel de acțiuni ilegale. Dacă până în prezent alerta falsă cu bombă era pedepsită cu amendă sau închisoarea până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei până la un maxim de 150 de mii de lei.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău