Directorul SIS: „Rusia se implică în procesele electorale prin crearea unei grupări criminale formată din deputați, jurnaliști, așa-numiți lideri ai opiniei publice, oameni de afaceri, în promovarea agendei Kremlinului în R. Moldova”

  • 03 Noiembrie 2023 13:32
Directorul SIS: „Rusia se implică în procesele electorale prin crearea unei grupări criminale formată din deputați, jurnaliști, așa-numiți lideri ai opiniei publice, oameni de afaceri, în promovarea agendei Kremlinului în R. Moldova”

Exponenții și oamenii finanțați de Rusia prin intermediul fugarului Ilan Sor încearcă să compromită alegerile locale din Rep. Moldova din 5 noiembrie, dar și cele prezidențiale și parlamentare viitoare, a declarat astăzi într-o conferință de presă directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață. Șeful SIS a precizat că din a doua jumătate a anului trecut, gruparea condusă de Ilan Șor duce un război hibrid împotriva Rep. Moldova, în beneficiul Federației Ruse, iar sumele alocate de Moscova pentru a destabiliza situația internă se ridică la peste un miliard de lei, transmite Radio Chișinău.

Șeful SIS s-a referit la trei etape în care Federația Rusă prin intermediul grupării criminale afiliate lui Ilan Șor ar încerca să submineze, începând cu anul trecut, puterea în Rep. Moldova. La început a fost vorba de atacuri asupra instituțiilor de stat, atacuri cibernetice și alerte false cu bombă.

A doua etapă prin care Rusia a încercat să dea jos guvernarea de la Chișinău și să deturneze parcursul european al țării este legată organizarea de dezordini în masă în urma protestelor plătite conduse de Șor. Circa 500 de cetățeni străini, ar fi fost implicați, potrivit șefului SIS, în fiind instruiți să facă astfel încât acțiunile de protest să degenereze în violențe.

A treia etapă în care ne aflăm o reprezintă implicarea Rusiei în procesele electorale naționale prin crearea unei grupări criminale formate din deputați, jurnaliști, așa-numiți lideri ai opiniei publice, oameni de afaceri, în promovarea agendei Kremlinului în Rep. Moldova. Potrivit lui Alexandru Musteață, Rusia ar fi cheltuit în acest scop peste un miliard de lei.

„Ilan Șor a asigurat transferul infrastructurii și exponenților fostei structuri către partidul politic Șansa. Coruperea proceselor electorale au loc în toate localitățile Rep. Moldova. Avem documentate peste 160 de volume de dosare penale, dintre care 63 au fost trimise în judecată de către organele competente. Au fost scăpate date în privința utilizării de către grupul criminal Șor a circa 200 de milioane de lei, utilizați inclusiv pentru finanțarea protestelor stradale și destabilizărilor din țara în anul trecut, dar și anul curent. Datele operative indică asupra sumei de peste 400 de milioane de lei, doar în ultimele luni au fost identificate și documentate peste 90 de milioane de lei destinați coruperilor alegătorilor, concurenților electorali și finanțării ilegale a campaniei electorale. Estimările făcute, verificările operative și conform datele de la parteneri arată că sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Rep. Moldova se ridică la peste un miliard de lei” a spus Musteața.

Una dintre strategiile folosite de Kremlin este susținerea și alimentarea acțiunilor de separatism regional, prin instalarea unor persoane loiale Moscovei, cu scop de a se opune puterii centrale. Scenariul din Găgăuzia  se dorește a fi replicat în mai multe regiuni din Rep. Moldova la alegerile de duminică, avertizează șeful SIS. El a făcut referire și introducerea în Rep. Moldova a mii de carduri sau donații de milioane de euro din partea unor cetățeni ruși cu legături directe la Kremlin.

Fiecare din cei peste 652 de candidați la primăriile satelor și orașelor din Rep. Moldova ai partidului reorganizat condus de Șor, ”Șansă” ar fi primit bani ilegali pentru procurarea de materiale și desfășurarea de acțiuni electorale, a mai spus Alexandru Musteața.  

„Putem spune cu siguranță că Rep. Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent: manipularea, propaganda și dezinformarea, tentativa de schimbare a guvernului prin violențe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentativa de intrare în țară a cetățenilor străini cu pregătire militară, în scopul de a realiza operațiuni subversive, finanțarea masivă a unui grup criminal organizat care corupe alegătorii, cumpărarea deputaților și liderilor politici, cumpărarea candidaților – totul este pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratic în Rep. Moldova și pentru a o trece în zona de influență a Federației Ruse. În acest context, se cer acțiuni imediate și decisive din partea autorităților Constituționale ale Statului”, a declarat Alexandru Mustățea.

Șeful SIS spune că a expediat toate informațiile către organele competente și cere acțiuni prompte pentru a nu admite compromiterea alegerilor și influențarea acestora prin corupere politică. Liderii Partidului Șansă neagă acuzațiile și au catalogat acțiunile puterii drept presiune și atac asupra formațiunii politice în alegeri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău