Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Narcis Afrăsinei: Am reușit să aducem trei centri culturali foarte importanți din România la Chișinău, și mă refer aici la București, la Iași și la Sibiu

  • 23 Martie 2023 10:10
0%
00:00:00
00:00:00

Marcarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România debutează la Chișinău cu un program cultural complex . În perioada 23 – 24 martie, la Universitatea de Stat din Moldova, se va desfășura conferința științifică „Universitățile în Spațiul Nostru Cultural Comun”. Conferința va aborda două teme importante pentru arealul cultural românesc, „Universitățile în spațiul cultural comun” și „100 de ani de la adoptarea Constituției României de la 1923: Evoluții, context și perspective europene în România și Republica Moldova”, a spus directorul ICR „Mihai Eminescu”, Narcis Afrăsinei.

„Am reușit să aducem trei centri culturali foarte importanți din România la Chișinău, și mă refer aici la București, la Iași și la Sibiu. În tot acest context cred că este bine să începem cu conferințele științifice din cadrul Universității de Stat din Moldova – un proiect comun al UTM, în parteneriat cu Universitatea din București și cu sprijinul Institutului Cultural Român. Conferința științifică „Universitățile în spațiul cultural comun” se va derula pe 23 și 24 martie, eveniment organizat sub patronajul președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu și al președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, iar la eveniment vor fi invitați prezențe importante, precum rectorul Universității din București, prof.univ. Marian Preda, consilierul prezidențial din România Sergiu Nistor, președintele Institutului Cultural Român - Liviu Jicman, E.S. Cristian Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu și prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României”.

Pe 23 martie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziției „Artiști români pe mapamond”, cu lucrări din colecția av. George Șerban. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal de la Sibiu, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, a declarat directorul ICR „Mihai Eminescu”:

„Vom vernisa o expoziție foarte prețioasă, și prin bunăvoința colecționarului George Șerban, este vorba de „Artiști Români pe Mapamond”. Tot în parteneriat cu Muzeul Brukenthal din Sibiu, vom vernisa expoziția Sânzianei Fântânariu, în parteneriat și cu Primăria Municipiului Iași, în cadrul Facultății de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. Tot în acest context, Biblioteca „Astra” din Sibiu a făcut o donație de carte către biblioteca raională din Dondușeni, și în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Rep. Moldova, am făcut o donație de aproximativ de 2 mii de exemplare”.

Turneul Unirii aduce la Chișinău mari actori ai teatrului românesc. În perioada 25-29 martie patru spectacole ale teatrelor naționale din Iași și București vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a subliniat Narcis Afrăsinei:

„Foarte important, în 24 martie, vom fi bucuroși să rejucăm piesa „MATCA” în regia Marianei Cămărășanu, în care ICR de la Chișinău a fost partener cu Ministerul Culturii din Rep. Moldova și a reușit această coproducție România – Rep. Moldova, piesa va fi rejucată în prezența unor oaspeți de marcă. Ca un bonus pentru mediul teatral de aici îl vom avea prezent și pe Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, ȘI pe Aura Corbeanu – sunt niște prezențe extraordinare pentru noi, deoarece orice producție își dorește să fie văzută de factorii decizionali ai celor mai importante festivaluri și evenimente de teatru din România, iar Dragoș Buhagiar în calitatea sa de președinte ne onorează și ne susține foarte mult în acest demers”.

Tot în cadrul programului, pe 23 martie, la Palatul Republicii, va avea loc un concert vocal – simfonic, „Beethoven – Symphony No.9” – un proiect de colaborare între  Filarmonica Națională de la Chișinău și Filarmonica „George Enescu” din Botoșani, a punctat directorul interimar ICR „Mihai Eminescu”, Narcis Afrăsinei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău