Directorul ANSP insistă că majoritatea medicilor s-au infectat în comunitate. ”Colegii noștri, fiind oameni vii, au scăpat în afara orelor de lucru niște elemente care au contribuit la infectarea acestora”

  • 04 Aprilie 2020 10:40
Directorul ANSP insistă că majoritatea medicilor s-au infectat în comunitate. ”Colegii noștri, fiind oameni vii, au scăpat în afara orelor de lucru niște elemente care au contribuit la infectarea acestora”

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a subliniat că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în rândul medicilor s-au înregistrat până acum la Soroca și la Ștefan Vodă, unde cei mai mulți bolnavi sunt din rândul personalului medical. El a insistat că, totuși, ei s-au infectat în comunitate, și nu în timp ce acordau asistență medicală în cadrul instituțiilor.

Potrivit lui Nicolae Furtună, la instituția medicală din Carahasani, din raionul Ștefan Vodă, cazul a fost adus din afara Republicii Moldova, a avut loc un contact în familia unui lucrător medical, care i-a infectat pe toți colegii din instituția medicală de la Carahasani. ”A avut loc o transmitere internă între colegi, în cadrul sistemului de sănătate, dar nu de la un pacient, așa cum s-a întâmplat la Spitalul Clinic Republican pentru copii nr. 1, când persoana a ascuns de lucrătorul medical faptul că este infectată și a infectat doi lucrători medicali. La Spitalul de psihiatrie, avem 8 cazuri confirmate în rândul personalului medical, adus din afara instituției. Instituția a servit drept platformă pentru răspândirea cazurilor. Nu pot fi clasate ca și cazuri de transmitere la etapa de acordare a asistenței medicale pentru populație. Colegii noștri, fiind oameni vii, au scăpat în afara orelor de lucru niște elemente care au contribuit la infectarea acestora”, a explicat directorul ANSP.

Nicolae Furtună a mai menționat că se conturează trei teritorii de risc în Republica Moldova. Este vorba de municipiul Chișinău, unde sunt 39 la sută dintre cazuri, raionul Ștefan Vodă, cu 14 la sută și raionul Soroca, cu circa 12 la sută. Sunt și două categorii de vârstă cele mai expuse riscului, între 50 și 60 de ani și persoanele de peste 60 de ani, care prezintă și un risc mai mare privind decesele.

”Picnicurile, manifestațiile publice în masă, aglomerațiile, întrunirile de câte 5-6 persoane nu sunt binevenite, chiar sunt contraindicate, pentru că aceste situații contribuie la creșterea numărului de cazuri. Dacă o să împotmolim sistemul de sănătate, o să avem consecințe dramatice și urâte pentru întreg sistemul economic”, a subliniat directorul ANSP.

Dublarea cazurilor în Republica Moldova se produce în aproximativ 4 zile, pe când în Ucraina, în decursul a 2 zile, a mai estimat acesta, cu referire la efortul autorităților de a controla infecția.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău