Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor răspunde celor care îi solicită demisia

  • 04 Februarie 2021 17:05
Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor răspunde celor care îi solicită demisia

Ion Ștefăniță, director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și vicepreședinte al Consiliul Național al Monumentelor Istorice le răspunde celor care îi solicită demisia în contextul avizării de către Consiliu a proiectului de construcție a unui centru multifuncțional în zona Circului. „Nu voi dezerta, voi fi ca un militar și până la ultima suflare voi lucra pentru istorie, pentru patrimoniu cultural”, a declarat Ion Ștefăniță într-o conferință de presă la IPN.

„CV-ul Agenției a demonstrat permanent randament de muncă. Noi nu am fost paraziți sociali. În fiecare zi noi eram în sector, pe teren, evaluând patrimoniul cultural. Am reflectat dintotdeauna situația reală. Noi am fost ca o hârtie de turnesol care a arătat situația reală din domeniu și, zi de zi, noi veneam cu același mesaj: Sa luăm atitudine responsabilă!”, spus Ion Ștefăniță.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, faptul că în prezent persoanele fizice, juridice au început să-și rezolve intențiile de dezvoltare, reconstrucție, restaurare, reabilitare a monumentelor prin prisma legii demonstrează ca Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și-a făcut bine lucrul. „Orice concept, orice schiță de proiect este examinată prin prisma legii, prin Consiliul Național al Monumentelor Istorice, și e de datoria acestui Consiliu stințifico-metodic să-și spună cuvântul”, a subliniat Ion Ștefăniță.

El spune că, înainte de a aviza proiectul construcției disputate, a analizat contextul locului, dar și experiența colegilor români. Proiectul prevede trei niveluri de parcare pentru complexul multifuncțional, care are și componentă locativă. Accesul va fi asigurat din curte, blocaje în trafic pe bulevardul Renașterii nu se va crea. „Nu regret votul de vineri, m-aș bucura ca la Chișinău poarta investițiilor să fie mereu deschisă. Politica trebui să susțină investițiile, prin prismă legală. Agenții economici de la noi trebuie susținuți acasă, fără multă birocrație”. „Îndemn colegii istorici să nu facă politică murdară, dar să discute cu argumente și adevăruri istorice. Deviza noastră rămâne aceeași: Să salvam mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”, a subliniat vicepreședintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Iurie Povar, președinte al Consiliului, a precizat, legat de stabilitatea terenului pe care urmează să fie ridicată construcția, că nu există riscuri de alunecări de teren în zona dată. În dreapta terenului, s-a construit o clădire care „stă bine-merci” de trei ani și a trecut perioada de încercare. Nu există fisuri sau deformații. Terenul pentru construcție este stabil și favorabil. Distanța de la cea mai apropiată clădire a complexului, până la edificiul Circului e de 100 de metri.

Miercuri, pe 3 februarie, membrii Partidului Congresul Civic au desfășurat o acțiune de protest împotriva construcției complexului menționat. Protestatarii, câteva zeci de persoane, afirmă că „în lunile următoare este planificată o campanie la Chișinău pentru distrugerea monumentelor istorice ale capitalei”. Protestatarii au cerut o întâlnire cu premierul interimar Aureliu Ciocoi. De asemenea, au cerut Ministerului Educației și Culturii să anuleze decizia prin care a fost stabilită actuala componență a Consiliului Național pentru Monumente Istorice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău