Diplomații ruși au plecat, antenele au rămas (Revista presei)

  • 07 Septembrie 2023 10:09
Diplomații ruși au plecat, antenele au rămas (Revista presei)

„Consumatorii de pe malul drept nu au datorii față de Gazprom”, titrează Ziarul de Gardă, care-l citează pe expertul în energetică Sergiu Tofilat.  După ce miercuri, 6 aprilie, ministrul Energiei R. Moldova, Victor Parlicov, a prezentat concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom, instituția a publicat raportul integral de audit. În raportul de audit extern, realizat de companiile Wikborg Rein (Norvegia) și Forensic Risk Alliance (Marea Britanie), se arată că „datoria de circa 276 milioane de dolari nu are documente doveditoare și s-ar fi format în anii 1991-2002”. Potrivit Ministerului Energiei, „Chișinăul poate înainta o serie de pretenții financiare către Gazprom, care nu a plătit corespunzător circa 160 de milioane de dolari pentru tranzitul de gaze pe teritoriul Republicii Moldova începând cu anul 2007”. „Din pretinsa datorie de 709 milioane de dolari au rămas cam 8 milioane.

Este un rezultat preliminar, mai sunt câteva episoade de clarificat și s-ar putea ca, până la urmă, Gazprom să ne fie dator, având în vedere toate încălcările care s-au întâmplat”, a comentat și Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de observatori al SA „Moldovagaz”, citat de Ziarul de Gardă.

Există o mare probabilitate ca rezultatele auditului pretinsei datorii față de Gazprom să nu fie aprobate în Consiliul de Observatori al Moldovagaz, dar Guvernul nu poate ignora acest document atunci când își formulează propria opinie referitor la modul de soluționare a acestor creanțe. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Economiei, Victor Parlicov, la Jurnal TV. El a mai adăugat că șansa Gazprom de a recupera asemenea datorii expirate este practic lovită de nulitate. Întrebat dacă există probabilitatea, ca în aceste condiții „Gazprom” să-i lase fără gaze pe locuitorii de pe malul stâng al Nistrului, ministrul a menționat că auditul nu vizează regiunea transnistreană, dar nu exclude întru totul un astfel de scenariu.

Diplomații ruși au plecat, agenții – nu neapărat, antenele au rămas  - scrie Europa Liberă. Cel puțin doi din cei 10 diplomați ruși rămași la Chișinău după recentele expulzări au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus, FSB, iar alții doi au înscrieri la adrese din Moscova asociate cu direcția de spionaj a armatei ruse, GRU, arată o investigație nouă a Europei Libere. Potrivit unor baze oficiale de date rusești consultate de Europa Liberă, printre diplomații ruși de la ambasada din Chișinău care au legături cu FSB se numără doi primi-secretari, adică oficiali de rang înalt în ierarhia diplomatică rusă, în timp ce atașatul militar și asistentul acestuia au înscrieri la adrese din Moscova folosite de GRU, direcția de spionaj a armatei ruse implicată în multiple acte de sabotaj și otrăvire de persoane în Europa. Investigația Europei Libere arată cum Rusia continuă să-și completeze corpul diplomatic din ambasade cu oameni din serviciile de informații în ciuda eforturilor depuse de țări europene pentru a elimina spionii care activează sub acoperire diplomatică. O investigație din luna martie a Europei Libere arată că cel puțin trei diplomați ruși expulzați sau declarați indezirabili de țări membre ale UE, inclusiv din cauza suspiciunilor de spionaj, au reapărut ca diplomați ruși acreditați în Serbia.

Vor fi construite noi poduri peste Prut,  G4Media reține declarația lui Nicolae Ciucă după întâlnirea cu Maia Sandu. Susținerea Republicii Moldova pe drumul său european, interconectarea energetică și construirea de poduri care să îmbunătățească legăturile cu vecinii de peste Prut s-au numărat printre temele abordate miercuri de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Pe zona energetică, interconectarea este deja o realitate, România având disponibilitatea și capacitatea de a furniza peste Prut atât gaze naturale, cât și electricitate. Transgaz va prelua – prin subsidiara sa moldoveană – activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport a gazelor naturale, a subliniat oficialul român. De asemenea, în domeniul transporturilor, vor fi construite noi poduri peste Prut, care vor mări numărul de puncte de trecere a frontierei; astfel, legăturile dintre cele două țări se vor îmbunătăți considerabil, a adăugat Ciucă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău