Dionis Cenușă/ Necesitatea de a reporni activitățile economice vs. prelungirea stării de urgență după 15 mai (Revista presei)

  • 12 Mai 2020 09:41
Dionis Cenușă/ Necesitatea de a reporni activitățile economice vs. prelungirea stării de urgență după 15 mai (Revista presei)

Revista presei din 12 mai 2020

Plahotniuc e, din nou, „back in business”, într-o postură în care se simte ca peștele în apă și în care a tot fost după 2009, în care nimeni nu prea poate face nimic fără el”, constată în Cotidianul editorialistul Alexandru Cozer. ”Dintre toți cei implicați astăzi în acest nou joc politic de la Chișinău, Plahotniuc își dorește cel mai puțin alegeri anticipate. De fapt nu și le dorește deloc. Pentru că ar rămâne cu cele două „coșuri” în care și-a plasat „ouăle” goale. Pro Moldova nu are absolut nicio șansă să acceadă în Legislativ, iar PD-ul, chiar dacă ar trece printr-o minune, probabil s-ar asigura ca printre primii pe listă să nu se mai numere niciun om controlat de Plahotniuc. Plahotniuc își dorește să-și recapete cât mai mult din influența pe care a avut-o altă dată și să-și stabilizeze maximum posibil situația. Prin faptul că a adus majoritatea parlamentară la o fragilitate extremă, de doar 54 de deputați, a ajuns să exercite o presiune maximă pe Dodon. Care are de ales între a oferi tot ce i se cere sau de a rămâne fără Guvern. (…) Și aici apar în peisaj Maia Sandu și Andrei Năstase. În special Maia Sandu, care spunea duminică, că ar fi „un mare risc de imagine pentru PAS” să coalizeze cu Candu și restul pentru a forma un eventual nou Guvern în care cade cel actual. Dar că ar trebui de încercat ceva… (…) Nu, marele risc e că va trebui să coalizați cu Plahotniuc. Cel mai probabil și cu Shor. Și cam ce cedări ar trebui să le faceți ăstora doi pentru a asigura funcționalitatea acelui Guvern?”, se întreabă autorul.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, susține la TV8 că formațiunea pe care o reprezintă nu va forma, eventual, un nou Guvern și o nouă majoritate parlamentară împreună cu Partidul Șor. Totodată, pentru demiterea executivului, spune Mihai Popșoi, nu poate fi împiedicat nimeni să voteze. Totodată, vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPDA, Alexandru Slusari, susține că în următoarele zile formațiunea va veni cu o viziune despre cum ar putea fi demis actualul executiv. Potrivit lui, în actuala conjunctură parlamentară cele mai potrivite ar fi alegerile parlamentare anticipate, dar din punct de vedere juridic acestea sunt imposibil de organizat, iar din punct de vedere social și economic aceasta ar fi o catastrofă. 

Un tânăr din R. Moldova, om de afaceri la Londra, spune ca cei peste 1,5 miloane de euro confiscați la Vama Leușeni în noaptea de Paște ar fi banii săi. Adriano Dulgher a declarat pentru ProTV că el urma să declare suma în aceeași noapte, dar nu a reușit să ajungă din cauza pandemiei. Reprezentanții PCCOCS spun că au recepționat declarațiile omului de afaceri și urmează să investigheze proveniența banilor.  „Suma aceasta a fost a mea, am obținut-o dintr-o afacere de-a mea din Africa și am trimis-o spre Moldova ca să continuu investițiile în agricultură. Din cauza pandemiei COVID-19 nu am putut ajunge în Moldova la timp ca să declar banii”, a declarat Adriano Dulgher pentru ProTV. Potrivit datelor din Registrul companiilor din Marea Britanie, Adriano Dulgher este asociat la 6 companii. Una dintre acestea Froggy Heart Limited are filială la Mălăești, Orhei. Cea mai cunoscută și importantă pare a fi RAAD Industries, cu centrul în Bangalore, India. În cadrul ei Dulgher este partener de afaceri cu Ramaian Raksha, scrie mold-street.md, citat de Agora.md.

Rămân doar câteva zile până la finalizarea stării de urgență și politologul Dionis Cenușa se întreabă ce fel de raționamente vor fi prioritizate de către guvernanți și invocate de opoziție, notează portalul Tribuna.md. „Numărul de infecții este în creștere permanentă (cu peste 50 de cazuri zilnic) și ne apropriem de circa 3000 de cazuri de infecții active. Totuși, ce fel de raționamente vor fi prioritizate de către guvernanți și invocate de opoziție: 1. Necesitatea de a reporni activitățile economice cu introducerea unor măsuri stricte de protecție și distanțare publică – adică terminarea stării de urgență. Sau: 2. Prelungirea stării de urgență după 15 mai, cu sporirea riscului de instabilitate economică și presiune asupra bugetului public, dar totodată, cu condiții mai sustenabile de activitate pentru sectorul medical (deja extenuat)” – se întreabă politologul.

”Așteptăm reforme de la R. Moldova, reformele cu adevărat contează”, au punctat ambasadoarele Italiei și Austriei la Chișinău, în interviuri pentru TVR Moldova. „Noi continuăm să încurajăm implementarea tuturor prevederilor Acordului de Asociere ca pași pentru  integrarea în familia europeană. Încurajăm, concomitent, toate reformele din sistemul judecătoresc, în economie și comerț”, a subliniat Amabsadoarea Italiei, Valeria Bigotti. ”Reformele cu adevărat contează, iar reformele trebuie vizeze și mediul de afaceri și să aibă ca și scop ameliorarea situației, în special pentru IMM-uri”, a declarat Ambasadoarea Austriei la Chișinău, Christine Freilinger.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău