Dionis Cenușă: „Următoarea guvernare va fi una fragilă, iar partidul care va conduce majoritatea parlamentară nu va putea democratiza puterea” (Revista presei)

  • 04 Martie 2019 09:36
Dionis Cenușă: „Următoarea guvernare va fi una fragilă, iar partidul care va conduce majoritatea parlamentară nu va putea democratiza puterea” (Revista presei)

Incertitudinile legate de scenariile post-electorale și formarea unei viitoare majorități parlamentare sunt subiectele abordate de presa de la Chișinău.

Adevărul îl citează pe liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care a reiterat că Blocul ACUM nu va face alianță cu PSRM și nici cu PDM, mai ales pentru că au dat asigurări anterior că acest lucru nu se va întâmpla. Politicianul a îndemnat cetățenii să aibă răbdare, după ce în spațiul public au apărut mai multe voci care au îndemnat Blocul ACUM să facă o alianță temporară cu PSRM cu scopul de a elibera sistemul de Vlad Plahotniuc și oamenii săi. ”Nu vom recurge la niciun fel de complicități nici cu Plahotniuc, nici cu Dodon, nici cu Șor”, a declarat Andrei Năstase într-o postare video pe Facebook.

”Deocamdată, mingea e pe terenul Blocului „ACUM”, care însă respinge orice colaborare cu PD, împingând lucrurile spre o coaliție PSRM-PD”, opinează analistul Nicolae Negru, într-un editorial pentru Ziarul Național. ”Nimeni nu se înghesuie să-și facă loc la putere alături de PD. Nici PAS și PPDA, dar nici PSRM, temându-se toți de îmbrățișarea lui Plahotniuc. Avantajul de altă dată de a fi în centru și de a putea juca la două capete este pierdut, PD a devenit un paria. Unii chiar sugerează că Dodon ar fi un rău mai mic decât Plahotniuc și aceasta este o problemă gravă pentru oligarh, o problemă care nu se va rezolva de la sine. El le este dator cetățenilor Republicii Moldova cu niște explicații. Declarația sa precum că nu va accepta „condiționalități” pentru formarea unei noi coaliții de guvernare seamănă cu bravda unui datornic care spune că nu va mai recunoaște nicio datorie”, mai scrie Nicolae Negru.

Următoarea guvernare va fi una fragilă, iar partidul care va conduce majoritatea parlamentară nu va putea democratiza puterea, ci din contra va folosi principiile regimului politic din 2016-2018”, spune într-un interviu la RFI, politologul moldovean, Dionis Cenușă. În opinia expertului, ”va fi o guvernare antrenată în implementarea Acordului de Asociere, deci indirect va fi una pro-UE. De facto, factorul rusesc a eșuat să împingă o agendă pro-rusă”, mai afirmă analistul.

Mai multe scenarii posibile sunt prezentate de Nicolae Spătaru pentru portalul Tribuna. Între acestea se numără: O coaliție a PDM cu Partidul Șor și cu deputații independenți, cu atragerea unor deputați din blocul ACUM și din PSRM; O coaliție a PDM cu PSRM; O largă coaliție a PDM, PSRM și PȘ; O coaliție a PDM și cei din blocul ACUM și cu independenții; O coaliție a PSRM cu blocul ACUM, de scurtă durată, pentru a scoate mai multe instituții ale statului de sub controlul PDM și a declanșa ulterior alegeri parlamentare anticipate; Un guvern minoritar sau alegeri anticipate.

”ACUM ori niciodată”, titrează portalul de limbă rusă, Newsmaker. Autorul Evghenii Șolari este de părere că nu este posibilă o eventuală coalizare temporară între ACUM și PSRM,  împotriva Partidului Democrat. În opinia sa, un bloc de dreapta nu a avut niciodată șansa și nici nu va putea să ia majoritatea la alegeri în Republica Moldova, astfel că  blocul ACUM ar trebui să fie mai deschis și să nu ”ardă podurile” cu alte forțe anti-oligarhice, deoarece în caz contrar ”Plahotniuc va putea guverna oricât își va dori”.

Certificatele de integritate, eliberate de Autoritatea Națională de Integritate pentru prima dată la alegerile parlamentare, nu au împiedicat înscrierea în cursa electorală a vreunui candidat, scrie portalul Moldova Curată. Chiar dacă unele certificate arătau ”păcatele” candidaților, membru CEC Iurie Ciocan spune că ei nu au fost scoși din cursă deoarece nu aveau stabilite interdicții de a ocupa funcții publice. Din totalul de 1595 de certificate de integritate oferite candidaților, în 6 dintre ele ANI a introdus mențiuni ce reies din încălcarea legislației cu privire la declararea averilor, intereselor, incompatibilităților și conflictelor de interese. Cu toate acestea, ele nu au fost în stare să fie un ”filtru” care să împiedice persoanele lipsite de integritate să candideze, potrivit vice-președintelui ANI, Lilian Chișcă, citat de Moldova Curată.

Și, TVR Moldova publică un interviu cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, despre alegerile parlamentare din Republica Moldova și despre reglementarea transnistreană. Referitor la votanții din stânga Nistrului, șeful Misiunii OSCE  a afirmat că în ziua alegerilor nu au fost piedici pentru populație. ”Noi am văzut transport organizat pentru deplasarea populației, însă nu am putut stabili că a fost organizată de cineva anume, pentru a favoriza sau defavoriza o anumită forță politică”, a subliniat Claus Neukirch.

Șeful misiunii OSCE a mai afirmat că organizația optează pentru un statut special Transnistriei, ”trebuie să fie o soluție care întărește integritatea teritorială, independența și suveranitatea Republicii Moldova. În plus, aceasta trebuie să fie o soluție de lungă durată care să ofere cetățenilor un stat funcțional”, a subliniat oficialul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău