Din punct de vedere economic, 2013 pare un an bun (Adevărul)

  • 27 Decembrie 2013 15:02
Din punct de vedere economic, 2013 pare un an bun (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 27 DECEMBRIE

Adevărul face un bilanț al anului 2013 care a început cu o criză și a culminat cu un eveniment istoric. În plan politic, a avut loc un conflict deschis între liderii principalelor partide, declanșat de scandalul „Pădurea Domnească“, dar, până la urmă, politicienii au ajuns la un punct de echilibru. Nu aveau de ales: ori eșuau cu toții, ori găseau acest consens.

Din punct de vedere economic, 2013 pare un an bun, notează Adevărul. Statisticile arată că în primele nouă luni PIB-ul a crescut cu 8%. De asemenea, în 2013 a fost concesionat într-o manieră ocultă Aeroportul Chișinău, statul a pierdut pachetul de control la Banca de Economii, Rusia a introdus un nou embargo la băuturile alcoolice, iar aceste evenimente vor avea repercusiuni asupra evoluției din 2014. Anul viitor va fi electoral, care se va lăsa cu multe promisiuni și în care reformele economice vor trena, mai scrie Adevărul.

Pe plan extern, realizările anului sunt parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la Vilnius, și decizia Comisiei privind liberalizarea regimului de vize. Totodată, în 2013 ne-am confruntat cu multe decizii politice din partea Federației Ruse: embargo pe vinuri, amenințări privind expulzarea migranților, tăierea gazului pe timp de iarnă.

Adevărul mai publică un interviu cu prima doamnă Margareta Timofti, care a povestit cum i s-a schimbat viața din martie 2012. Prima doamnă a vorbit despre însemnătatea Sărbătorilor de Iarnă pentru familia prezidențială și participarea sa la diferite evenimente caritabile.

Jurnal de Chișinău face un top al personalităților anului 2013. Potrivit clasamentului jurnalului, Omul politic al anului este Traian Băsescu, pentru că a recunoscut răspicat că un al treilea proiect național important, după integrările în NATO și în UE, este unirea cu Republica Moldova. Omul anului este Iurie Leancă, pentru eforturile diplomatice și administrative care au condus la parafarea Acordului de Asociere a RM la UE . Potrivit Jurnalului de Chișinău, Lingvistul anului este președintele PDM, Marian Ilici Lupu, pentru performanța de a vorbi simultan în două limbi identic-diferite, iar Milostivul anului – Vlad Plahotniuc, pentru curajul de a fi părăsit locul călduț din Parlamentul Republicic Moldova în favoarea sărăcimii moldave. Toboșarul anului este Vladimir Voronin, președintele PCRM, iar Mireasa anului –Angela Gonța.

Sociologul Lilian Negură susține în Junal de Chișinău că evenimentul anului, care va rămâne în istorie este hotărârii Curții Constituționale din 5 decembrie cu privire la interpretarea articolului 13 din Constituție. Decizia permite utilizarea legală a denumirii de limbă română pentru limba de stat din Republica Moldova. Valoarea istorică a deciziei nu reiese însă doar din rezolvarea problemei denumirii limbii. Ceea ce constituie cu adevărat elementul ei central este că Curtea Constituțională clarifică valorile care stau la baza formării Republicii Moldova ca stat independent.

Potrivit unui clasament al evenimentelor anului 2014, realizat de jurnalista Sorina Ștefârță de la Ziarul Național, revoluția anului a fost Bacalaureatul Maiei Sandu. Lupta cu copiatul la examenele de bacalaureat, care inițial multora le-a părut o glumă, a devenit piatra de încercare pentru întreaga societate, dar și pentru coaliția de guvernare. Maia Sandu este eroina anului 2013 pentru acest curaj la limita nebuniei, deși ar fi putut să ne spună, simplu, un „dacă vreți să fiți proști, rămâneți”, și să cedeze. Umilința anului a fost „Deni pobedî” în Piața Marii Adunări Naționale, mai scrie Ziarul Național. Pierderea anului a fost plecarea lui Dumitru Matcovschi la cele veșnice. Poetului Dumitru Matcovschi murind chiar în ajun de 28 iunie, i-a ajutat pe politicieni să se facă a uita această zi, când trebuie să vorbească despre un anume, incomod, trecut. Tâmpenia anului a fost bormașina de la „Valentin Ignatenco”. Imaginile cu chirurgii moldoveni sfredelind cu un instrument industrial mâna unui copil au făcut înconjurul lumii. Iar, succesul anului, a fost Republica Moldova de la Vilnius.Pentru că este rezultatul muncii a mii de oameni - o muncă invizibilă, de cele mai multe ori, dar care pavează, de facto, drumul european al Republicii Moldova. Pentru că, spre deosebire de vecinii noștri ucraineni, am rezistat și am ajuns acolo. Și, mai ales, pentru că ne motivează să mergem, consecvent, înainte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău