Din culisele reparației Președinției Republicii Moldova (Revista presei)

  • 22 Februarie 2018 09:43
Din culisele reparației Președinției Republicii Moldova (Revista presei)

Revista presei din 22 februarie 2018

Portalul Tribuna.md analizează „posibilii candidați la Primăria Capitalei, după ce Dorin Chirtoacă a demisionat din funcția de Primar General al municipiului Chișinău și, conform legislației, ar urma să aibă loc alegeri anticipate. Sunt șapte nume care se vehiculează deja, scrie publicația. Printre acestea este și reprezentantul socialist Ion Ceban, liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase. Se zice că ar putea fi candidatul comun al dreptei pro-europene. El ar putea fi susținut inclusiv de Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate. Tribuna mai scrie că Valeriu Munteanu de la Partidul Liberal este destul de activ, are o bună reputație, verticalitate politică, e combativ și se pare că se descurcă în problemele cu care se confruntă Capitala. În lista făcută de publicație se mai regăsesc reprezentantul formațiunii Partidul Nostru Ilian Cașu, care a mai candidat la Primăria capitalei și e consilier municipal de Chișinău. Silvia Radu – posibil să candideze atât independent, cât și ca reprezentant al Partidului Democrat. Ea încearcă să scoată maximum de dividende la capitolul imagine, folosind postura favorabilă de Primar interimar”, scrie Tribuna.md.  

Subiectul prețului la gazele naturale a început a mirosi, din nou, a… electorală, comentează portalul Politruk.md. De aproape o lună acesta este folosit pe rând, sau concomitent, de societatea civilă, opoziție, guvernare, dar și instituțiile statului pentru a se critica unele pe altele, a-și lustrui imaginea sau pentru a trage foloase electorale. Publicația scrie că subiectul micșorării tarifelor la gazele naturale la mijloc de iarnă este un motiv excelent de a atrage atenția opiniei publice și este folosit de actorii politici pentru a ataca sau a se apăra de adversari”.  

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă găsiți detalii din culisele reparației Președinției R. Moldova, aflați cine este omul lui Igor Dodon în Consiliul Superior al Procurorilor.

Conducătorii „Trans-Oil Group” îi consiliază pe președintele Dodon și pe premierul Filip, titrează Ziarul de Gardă.

Aceeași publicație relevă cum autoritățile R. Moldova au ratat investiții de milioane de lei în reparația drumurilor din cauza fraudelor.

Ziarul de Gardă mai scrie cum sunt calculate pensiile judecătorilor și de ce acestea sunt de zece ori mai mari în comparație cu ale altor cetățeni.

Jurnal de Chișinău reține raportul Transparency International despre corupția în Republica Moldova: „E vorba de corupție la nivel înalt, care a condus la capturarea statului”. Documentul relevă că în 2017 s-au întețit încercările guvernanților de la Chișinău de a compromite procesele de prevenire și combatere a corupției, de a legaliza mijloacele de proveniență frauduloasă și  liberă de răspundere penală pentru infracțiuni din domeniul bancar, asigurări și piața de capital.

Adevărul titrează „Strășeni, primul raion care a semnat declarația de unire cu România”.

Iar Ziarul Național scrie că primarii care au semnat declarații de Unire cu România ar fi supuși unei campanii de presiuni din partea autorităților de la Chișinău, după cum a declarat primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu. El a prezentat într-o conferință de presă, documentele trimise unuia dintre primari, de la Cancelaria de Stat și de la Procuratură.

Ziarul Național preia un articol semnat de Octavian Țâcu, în care istoricul atenționează că „nu vom putea avea normalitate și viitor în acest stat atât timp cât clasa noastră politică și o parte a societății noastre suferă de cretinism istoric elementar și lipsă de discernământ, atâta timp cât conducerea de vârf semnează necrologul unui „monstru sacru” al aberației comuniste, fostul prim-secretar Ivan Bodiul, decedat de curând, atât timp cât monumentele sovietice ne jignesc în fiecare zi identitatea noastră europeană, iar unor foști nomenclaturiști sovietici li se pun plăci comemorative. Pe fundalul neghiobiei lui Dodon, ne putem pomeni într-o zi ca în Chișinău sau în altă parte să apară monumente sau plăci care să ne înștiințeze că Ivan Bodiul sau Leonid Brejnev, foști primi secretari în RSS Moldovenească, au fost președinți ai Republicii Moldova. Și atunci chiar nu mai avem ce să facem în această țară”, scrie Octavian Țâcu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău