Din 2018 se prevede trecerea la sistemul electronic de achiziții publice

  • 07 Aprilie 2017 11:11
Din 2018 se prevede trecerea la sistemul electronic de achiziții publice

Reprezentanții agenților economici și ai autorităților contractante au fost familiarizați, în cadrul unei conferințe, cu noul sistem electronic de achiziții: M-Tender.

Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a menționat în deschiderea evenimentului că achizițiile publice electronice permit reducerea la minimum a intervenției factorului uman în procesul de achiziții, elimină corupția, sporește transparența și permite diminuarea a cheltuielilor cu 15-20 la sută, transmite IPN.

Prezentând sistemul M-Tender, viceministrul Iurie Cicibaba a spus că acesta va cuprinde întregul proces de achiziții: de la planificarea licitațiilor și prezentarea ofertelor de către agenții economici – până la executarea contractelor de achiziții.

„Oferta va fi introdusă în sistem de către agentul economic. Nu va mai fi nevoie să vină la Primărie și să-l caute pe primar pentru a-i cere formularul ofertei. De asemenea, nu se va mai întâmpla ca, după semnarea contractului de achiziție, agentul economic să dispară și să nu onoreze angajamentele”, a relatat viceministrul. Informația în format electronic va fi accesibilă și pentru agenții economici, și pentru autoritățile contractante, și pentru observatorii din societatea civilă.

În această lună se încheie prima etapă de pilotare a sistemului electronic de achiziții. Pentru testare, M-Tender este utilizat de șapte autorități contractante. „Sunt sigur că agenții economici și autoritățile contractate vor fi mulțumiți de M-Tender. Numai câte hârtie vor economisi, timp, dar și bani economisiți. Iar pentru autoritățile contractant e M-Tender înseamnă siguranță”,  a subliniat viceministrul finanțelor, Iurie Cicibaba.

Pilotarea sistemului M-Tender va continua pe parcursul acestui an, iar din 2018 se prevede trecerea la sistemul electronic de achiziții publice.

Conferința a fost organizată de Ministerul Finanțelor, Agenția Achiziții Publice, cu susținerea BERD.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău