Din 2017, ANSA va avea mai multe atribuții

  • 21 Decembrie 2016 13:57
Din 2017, ANSA va avea mai multe atribuții

Siguranța alimentelor consumate de cetățenii Republicii Moldova a devenit un subiect tot mai discutat, mai ales în contextul dezvăluirilor făcute de CNA referitoare la produsele alimentare de proastă calitate sau expirate care ajungeau în grădinițele din municipiul Chișinău.

Acest sector este supravegheat de mai multe instituții cu funcții de control, activitatea cărora a fost monitorizată în cadrul unui raport realizat cu sprijinul Fundației Est-Europene la Chișinău. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va avea, din 2017, mai multe atribuții în supravegherea sectorului de alimentației, care îi va permite să urmărească traseul produselor de la producere până la masa consumatorului, a menționat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

„Aceste atribuții la capitolul produse alimentare vor fi transmise către ANSA. Începând cu 2017, pe lângă obligațiile pe care le-am avut până acum, vom fi responsabili și de domeniul protecția consumatorului, toate abilitățile de acolo se transmit nouă. Se transmite și Inspectoratul General pentru produse alcoolice, va fi și acest domeniu integral la noi, precum și protecția muncii în industria alimentară și agricultură”, a declarat Gheorghe Gaberi.

Totodată, aparatul central al ANSA nu va mai putea face controale, ci numai subdiviziunile teritoriale. În același timp, ANSA nu poate aplica sancțiuni, aceste atribuții fiind delegate către alte instituții de control, a mai declarat Gheorghe Gaberi.

Un instrument pe care îl utilizează Agenția sunt petițiile din partea consumatorilor, care au fost peste 1000 în primele 9 luni ale acestui an. Cele mai multe se referă la lipsa de informații despre produsele consumate, a remarcat unul dintre autorii studiului despre activitatea ANSA, Maria Bîzgu.

„Majoritatea din ele se referă la condițiile de păstrare și de comercializare a produselor, mai ales de origine animală. Consumatorii mai invocă în petițiile lor că ceea ce este pe etichetă nu reflectă exact posibilitatea ca consumatorul să-și aleagă produsul respectiv”, a constatat Maria Bîzgu.

Experții au mai constatat că, deși există mai multe instituții de control, deseori, acestea dau vina una pe cealaltă, atunci când se ajunge la cazuri grave, precum cel referitor la produsele alterate din grădinițele Capitalei. 

„Indiferent de numărul mare de instituții de control în stat, toate trebuie să facă un lucru comun. Aspectul privind siguranța alimentelor este la ordinea zilei, după cum s-a stabilit anterior și cu grădinițele, când au fost chemați la comisia parlamentară, nu știau care este mai vinovat și care este mai puțin vinovat”, a precizat Sergiu Lelic, unul dintre autorii studiului despre activitatea Agenției de protecție a Consumatorilor și a Centrului național de Sănătate Publică.

Autoritățile elaborează o Strategie privind siguranța alimentară în Republica Moldova, care ar urma să fie examinată deja din 2017.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău