Din 1 martie, persoanele refugiate din Ucraina pot beneficia de protecției temporară

  • 02 Martie 2023 15:59
Din 1 martie, persoanele refugiate din Ucraina pot beneficia de protecției temporară

Din 1 martie curent, persoanele refugiate din cauza conflictului armat din Ucraina pot primi protecție temporară în Republica Moldova pentru o perioadă de un an, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Beneficiarii de protecție temporară au acces la măsuri și servicii de asistență socială, finanțate de organizații internaționale și, de asemenea, beneficiază de mai multe drepturi, printre care accesul la studii și educație, încadrarea în câmpul muncii fără necesitatea de a obține permisul de ședere provizorie în scop de muncă, accesul la asistență medicală primară și de urgență ș.a.

Accesul la măsurile de asistență socială, finanțate de organizații internaționale, este asigurat în baza procedurilor și condițiilor stabilite de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne, iar protecția socială a copiilor și a familiilor cu copii este garantată prin intermediul structurilor teritoriale de asistență socială.

Angajarea beneficiarului de protecție temporară este posibilă în baza contractului individual de muncă, însă angajatorul este obligat să anunțe Agenția Națională  pentru Ocuparea Forței de Muncă despre faptul angajării acestuia în decurs de maximum 5 zile de la data încheierii contractului.

Pentru a solicita dreptul la protecției temporară, persoanele refugiate vor depune o cerere la Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne. De menționat că, inițial, acest drept este acordat pentru un an, ulterior această perioadă fiind prelungită până la maximum doi ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău