Dilema: Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică

  • 25 Noiembrie 2013 10:37
Dilema: Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică

Pentru Republica Moldova această dilemă nu există.

 

În ultimii 15 ani, toate partidele reprezentate în Parlamentul Republicii Moldova, poate cu excepția unor partide apărute recent, au pledat pentru integrarea RM în Uniunea Europeană. Mă refer la PCRM, PLDM, PD, PL, dar și altele.

Există trei factori care alimentează artificial ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan:

Factorul politic. Unele partide de stânga doresc să se diferențieze în mesajul electoral promovând o idee de alternativă, cu scopul de a polariza societatea.Factorul informațional. Foarte mulți cetățeni nici măcar nu cunosc că Uniunea Euroasiatică nu există, nu cunosc ce înseamnă exact Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și cunosc puțin despre avantajele integrării în Uniunea Europeană.Factorul psihologic. El rezultă din primii doi și se manifestă prin o teamă privind consecințele integrării în Uniunea Europeană, inclusiv prin „afluxul de produse ieftine și calitative”.

În realitate, Uniunea Euroasiatică nu există, ea este doar un proiect, ce este promovat agresiv prin diferite amenințări, sancțiuni și embargouri. Republica Moldova, Ucraina și Georgia deja au simțit-o. De asemenea, nu există unele criterii de aderare în Uniunea Euroasiatică, poate cu excepția renunțarea la legăturile strânse cu Uniunea Europeană și cu valorile europene.

Pe de altă parte, procesul de integrare europeană este unul dificil și presupune foarte multe criterii de aderare. În fapt, însăși țara trebuie să se transforme în așa mod încât să corespundă cu alte țări din UE. Asta înseamnă infrastructură, legislația care facilitează activitatea de antreprenoriat, justiție, protecția mediului, drepturile omului și multe alte aspecte. De facto, Moldova devine o țară europeană în procesul de integrare.

Desigur, se pot enumera și mulți alți factori, inclusiv:

Comerțul extern al Republicii Moldova este mult mai intens cu țările din UE decât cu Uniunea Vamală RU-BE-KZ.Populația UE depășește de circa 4 ori populația din Uniunea Vamală, ceea ce înseamnă piață de desfacere enormă și oportunități de dezvoltarea afacerilor.Nivelul de trai este mult mai înalt în UE.Drepturile omului sunt mai bine protejate în Uniunea Europeană.Pur etnic, Moldova se regăsește mai degrabă alături de alte popoare de origine latină, care toate sunt parte din Uniunea Europeană, decât aparținând unei uniuni euroasiatice.

În concluzie: există o anumită explicație de ce toate celelalte țări din Europa, cu excepția Ucrainei și Belarusului sunt fie în Uniunea Europeană, fie își doresc acest lucru. Albania, care era mai săracă decât Moldova, este membră NATO și candidată la aderare. Chiar și Serbia, ce a avut experiența unui război cu NATO tot tinde spre UE, la fel ca și alte țări balcanice. Toate aceste țări înțeleg beneficiile integrării în Uniunea Europeană. Cel mai simplu exemplu: comparați România de înainte de aderare, inclusiv infrastructura și cum arată România acum. E o diferență foarte greu de omis!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău