Dialog European | Vlad Cuc: În privința celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, R. Moldova a făcut maxim ce putea fi făcut într-un an și a reușit realizarea unei bune părți a acțiunilor preconizate / VIDEO
-
30 Iunie 2023 15:19
Combaterea spălării banilor, serviciul public eficient și combaterea corupției sunt cele trei elemente pe care trebuie să pună accent Republica Moldova în îndeplinirea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, spune secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vlad Cuc. Acesta a declarat în cadrul emisiunii „Dialog European” de la Radio Chișinău că în privința celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, Republica Moldova a făcut maxim ce putea fi făcut într-un an și a reușit realizarea unei bune părți a acțiunilor preconizate. În privința altora, s-au pus bazele legislative sau politice și efectele se vor vedea în timp.
„În august vom avea un an de la aprobarea celor 60 de acțiuni pentru implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Acum avem un tablou destul de bun pentru că am reușit realizarea unei bune părți a acțiunilor preconizate. Și, probabil, ce este cel mai important, am început să primim și reacții foarte clare din partea Uniunii Europene unde mergem mai bine și unde avem de lucrat mai mult.
Din cele 9 recomandări unele au fost mai complicate, altele mai simple. Dar în general, eu cred că ne-am mișcat pe toate recomandările. Unele am reușit să le îndeplinim, în privința altora am pus bazele legislative sau politice, dar efectele se vor vedea în timp. Ceea ce putea fi făcut într-un an, s-a făcut la maxim și se face.
În octombrie va fi publicat raportul Comisiei Europene care va cuprinde și va descrie situația nu doar pe cele 9 recomandări, dar pe toate cele 33 viitoare capitole de negocieri. Noi sperăm că va fi o recomandare pozitivă care va arăta că RM a înregistrat un progres puternic, respectiv recomandarea să fie pentru deschiderea negocierilor”, a spus Cuc.
La un an de la obținerea statutului de stat candidat, Republica Moldova este percepută ca viitor membru a Uniunii Europene, a mai afirmat Vlad Cuc și a subliniat „sprijinul politic enorm” pentru țara noastră care vine din toate capitalele europene. Acest lucru se materializează și prin asistența pe care o primim, în mesajele publice și pe canalele diplomatice.
„Acum suntem percepuți ca viitori membri ai Uniunii Europene și lucrurile astea se simt chiar și în atitudinea la nivel uman între diplomați și politicieni cu care discutăm din statele membre, dar și din instituțiile europene. În al doilea rând sprijinul politic enorm pentru țara noastră care vine din toate capitalele europene. Acest lucru se materializează și prin asistența pe care o primim, în mesajele publice pe care le primim și pe canale diplomatice. Deci este un sprijin enorm politic și o încurajare puternică. Dacă până a primi statutul de stat candidat de către Republica Moldova discuțiile erau rezervate, acum barierele au fost depășite, deciziile eu fost luate și iată această atitudine și sprijin se simte.
Pe interior, o mare schimbare a fost mobilizarea. Mobilizarea la nivel e administrație, la nivel de societate civilă, la nivel de toți experții car lucrează în instituțiile publice pe dosarul integrării europene.
Acum practic toate procesele de planificare a politicilor trec prin prisma integrării europene”, menționează secretarul de stat.
Referitor la Relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vlad Cuc, spune că acum practic nu există contacte la nivel înalt. Contactele noastre se desfășoară la nivel de ambasade și ministere, iar dialogul este foarte mult axat pe tot ce se întâmplă în Ucraina.
„Problema noastră principală în relația cu Federația Rusă este că nu mai putem continua așa cum a fost până acum pentru că nu putem ignora războiul, agresiunea și tot ce se întâmplă în Ucraina. Acest lucru ne-a afectat foarte mult. Ne-a afectat securitatea, ne afectează politic, ne afectează economic, ne afectează social. Lucrurile astea noi le spunem Federației Ruse. Uitați-vă care este impactul și asta este reacția noastră. Suntem foarte tranșanți în condamnarea războiului. Acum dialogul bilateral este dominat de aceste mesaje”, a mai spus Vlad Cuc.