DIALOG EUROPEAN | Vitalie Ciobanu: Partidul Șor este un pericol public și un pericol la adresa siguranței naționale a Republicii Moldova

  • 14 Aprilie 2023 12:02
0%
00:00:00
00:00:00

Scriitorul și  publicistul Vitalie Ciobanu vorbește în emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău despre inițiativa președintei Maia Sandu de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor - Adunarea Națională Moldova Europeană, la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. “O inițiativă salutară, necesară mai ales că manifestarea va fi o prefață la  Reuniunea Comunității politice europene de la Chișinău  care ar urma să aibă loc în iunie. Există o dublă valență a Marii Adunări Naționale – afirmarea parcursului european și condamnarea războiului criminal al lui Putin din Ucraina”, a declarat Vitalie Ciobanu.

Reuniunea trilaterală a miniștrilor de externe și ai apărării din România, Rep. Moldova și Ucraina, care s-a desfășurat la București simbolizează o alianță transfrontalieră, o reapropiere, conștientizarea faptului că suntem în aceeași barcă și că inamicul este comun și amenință și Kievul și Chișinău,  consideră Vitalie Ciobanu.

Acesta a explicat că, dincolo de deciziile concrete care se vor lua, în ceea ce privește asistența reciprocă economică, energetică, militară, umanitară, această reuniune trilaterală, este un parteneriat politic pentru Europa pentru pace, pentru umanitate. “Tare sper că trilaterala asta, dincolo de deciziile concrete care se vor lua, în ceea ce privește asistența reciprocă economică, energetică, militară, umanitară   să fie  o cărămidă la temelia  unui edificiu al reconcilierii și al unei prietenii, al unui parteneriat politic pentru Europa pentru pace, pentru umanitate”.

În ceea ce privește  la partidul  „Șor”, care a anunțat că va veni pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale pentru a organiza o contramanifestație, Vitalie Ciobanu afirmă că această grupare   “este  un pericol public și un pericol la adresa siguranței naționale a Republicii Moldova  - asta trebuie înțeles....este  vorba despre coloana a 5-a rusească. Acest mare hoț oligarh fugar a aderat prin declarații lipsite de echivoc la cauza rusească în Republica Moldova. Acești oligarhi își doresc să recaptureze Republica Moldova pentru Federația Rusă, iar ei să-și salveze pielea”.

În ceea ce privește decizia Curții Constituțional de a admite parțial sesizările deputaților din opoziție referitoare la legea adoptată anul trecut prin care au fost interzise simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei, literele „V” și „Z”, precum și panglica bicoloră negru – oranj „Sfântul Gheorghe”, este un cuțit în spate înfipt actualei guvernări și obiectivului nostru de integrare europeană, consideră scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu.

Este o decizie fără niciun fel de justificare și oricâte argumente ar aduce președinta Curții Constituționale Domnica Manole, nu rămâne nimic în picioare”, a afirmat Vitalie Ciobanu într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Vitalie Ciobanu a subliniat că interdicția decretată asupra vehiculării acestor însemne  - panglica Sf Gheorghe și literele Z și V, a fost formulată într-un context concret, în contextul agresiunii barbare a Rusiei împotriva Ucrainei. „Pe tancurile rusești, pe caschetele soldaților ruși invadatori sunt imprimate aceste simboluri. Aceste simboluri eu devenit stindardul crimei. Noi nu putem avea o atitudine ambiguă în privința lor. Pe urmă cum vei putea demonstra că un cetățean care și-a agățat panglica asta bicoloră la butonieră, propagă războiul sau nu-l propagă. Sigur că el în fața polițiștilor el va spune că e un act de memorie  pentru bunicul meu..Sigur că el nu va zice că e de partea lui PutinDeci este aberantă această argumentație a Curții Constituționale, a declarat Vitalie Ciobanu.

 Publicistul a remarcat faptul că  nu a existat opinie separată între judecătorii Curții pe acest subiect. „Toți au votat pentru practic legalizarea acestor însemne. Cum apare acest gest al nostru, al Republicii Moldova,  în ochii ucrainienilor?, în ochii țărilor baltice, în ochii celorlalți parteneri europeni, occidentali pe care ne bazăm și de la care așteptăm să fim sprijiniți, să fim apărați de o eventuală invazie rusească?”, s-a întrebat Vitalie Ciobanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău