DIALOG EUROPEAN | Siegfried Mureșan: Federația Rusă este o amenințare pentru UE și R. Moldova. Trebuie întărită noua arhitectură de securitate prin parteneriate noi, inclusiv cu state care încă nu sunt în NATO (AUDIO / VIDEO)

  • 24 Februarie 2023 09:52
0%
00:00:00
00:00:00

Federația Rusă încearcă să zădărnicească parcursul european al R. Moldova prin diverse metode, dar nu va reuși. Federația Rusă este o amenințare la adresa statelor europene, a R. Moldova, și va trebui întărită o nouă arhitectură de securitate prin parteneriate noi, inclusiv cu state care încă nu sunt membre NATO, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Comisiei parlamentare de asociere UE - R. Moldova, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Europarlamentarul subliniază totodată că parcursul european al țării va depinde și de modul în care R. Moldova va fi condusă în viitor:

 „Federația Rusă încearcă, desigur, să afecteze perspectiva europeană a R. Moldova, dar nu cred că va reuși. Am văzut cu toții în ultimele săptămâni că autoritățile și cetățenii din R. Moldova sunt mai puternici decât provocatorii care încearcă să destabilizeze situația, am văzut inclusiv la ultimul protest de duminică cum forțele de ordine au avut situația sub control. Oamenii și guvernarea sunt mai puternici decât încercările de destabilizare. Sunt convins că parcursul european va continua, dar el va depinde și de modul în care R. Moldova va fi condusă în viitor. În prezent e condusă bine, pe parcurs european, dar e foarte important ca acest lucru să continue, căci am văzut în trecut cum guverne nu înfăptuiau reforme, R. Moldova pierdea sprijin internațional, nu reușea să absoarbă tranșe de asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană, UE punea bani la dispoziția R. Moldova și ea nu reușea să-i absoarbă în trecut fiindcă guvernanții nu-și respectau angajamentele și nu implementau reforme. R. Moldova va avea cu atât mai mult de câștigat de acest parcurs european, cu cât va fi condusă de oameni politici care își respectă promisiunile pe care le iau,  atunci și sprijinul va fi mai cuprinzător”.

Neutralitatea nu merge în combinație cu slăbiciunea, a subliniat Siegfried Mureșan. El consideră că R. Moldova trebuie să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană, astfel încât oamenii să fie apărați:

„Pentru noi, România, garantul securității este apartenența la NATO, este parteneriatul cu SUA, NATO este cea mai puternică alianță militară. R. Moldova are un statut de neutralitate. Aceasta a fost arhitectura, așa cum a fost ea constituită după Al Doilea Război Mondial, după căderea zidului Berlinului și procesul de unificare europeană de după destrămarea URSS. Avem pe continentul european inclusiv state care sunt în UE, dar nu sunt membre NATO, avem state care se consideră neutre, nu sunt nici în UE, nici în NATO. Dar aceste state au capacități de apărare puternice, sunt neutre, dar puternice. Neutralitatea nu merge în combinație cu slăbiciunea. Este foarte important ca fiecare stat, inclusiv R. Moldova, să aibă o capacitate bună de apărare, să poată apăra oamenii în caz de pericol.

Ordinea, așa cum o avem acum, a fost gândită după finalul celui de Al Doilea Război Mondial și  după finalul războiului rece, însă, 24 februarie 2022 a schimbat lucrurile, în sensul în care am văzut cu toții că Federația Rusă este o amenințare pentru noi toți, directă și indirectă. Și în Uniunea Europeană, Federația Rusă susține oameni politici care atacă statul de drept, care atacă valorile europene, Federația Rusă dorește instituții slabe, cetățeni dezinformați. Modalitățile de atac sunt diferite, nu doar cele armate pe care din păcate le-am văzut în Ucraina. Ca atare, acum, după începerea acestui război, trebuie să înțelegem cu toții că Federația Rusă este o amenințare la adresa statelor europene, a R. Moldova și va trebui întărită această nouă arhitectură prin parteneriate noi, inclusiv cu state care încă nu sunt în NATO, care până acum s-au considerat neutre, astfel încât oamenii din aceste state să fie apărați”, a subliniat Siegfried Mureșan.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău