DIALOG EUROPEAN | Politologul Cristian Pîrvulescu: Republica Moldova este într-o situație excelentă, cum nu s-a mai întâmplat niciodată în cei 32 de ani de independență (Audio)

  • 13 Octombrie 2023 13:15
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova este într-o situație excelentă cum nu s-a mai întâmplat niciodată în cei 32 de ani de independență și cum, probabil, nu se va repeta, spune politologul român Cristian Pârvulescu, decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA de la București. Profesorul Cristian Pîrvulescu a declarat în emisiunea “Dialog European” de la Radio Chișinău, că actualul context geopolitic a fost favorabil acestei atitudini proeuropene.

Totuși, războiul hibrid pe care Federația Rusă îl duce fără încetare în Republica Moldova, România și în țările europene face ca din ce în ce mai mulți membri ai societății să adere la teorii conspiraționiste, să aibă rezerve să prezinte tendințe suveraniste, subliniază politologul.

„Acest lucru îngreunează situația. De asta eforturile trebuie făcute mult mai clar, mult mai determinat și cred că R. Moldova a înțeles asta”, a afirmat Cristian Pârvulescu.

Politologul a remarcat că la nivelul Uniunii Europene, din cauza acestor condiții geopolitice speciale, există o reflecție privind creșterea numărului de state de la 27 la 35 în următorii 7 ani. “Este o voință de reformare foarte puternică, astfel încât Uniunea Europeană să poată să joace un rol geopolitic mai important decât se întâmplă în momentul de față. Este în interesul atât al țărilor care vor să adere, cât și al țărilor membre ca această situație să se schimbe”, a explicat Cristian Pârvulescu.

În opinia sa, “va fi nevoie de foarte multe eforturi nu doar din partea R. Moldova, ci și din partea statelor membre pentru că întreaga filozofie  de finanțare a programelor europene se va schimba în momentul în care un număr atât de mare de state vor veni”.

„Ar fi vorba despre o lărgire care nu ar  avea echivalent decât în ceea ce s-a întâmplat în 2004”, a menționat politologul.

Potrivit lui Cristian Pârvulescu, Republica Moldova ar putea avea o șansă să adere la Uniunea Europeană până în  2030. “Este o țară mică cu o economie relativ unitară. Dacă efectele procesului de negociere se vor vedea repede în economie, pentru că din punct de vedere politic al reformelor lucrurile încep să meargă din ce în ce mai clar. Atunci da, am putea spera chiar mai devreme de 2030”, susține Cristian Pîrvulescu.   

Referitor la vizita președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen la Chișinău, el a spus că aceasta marchează un punct important în vederea începerii negocierilor de Aderare și este un semnal pozitiv. Chiar dacă vor exista unele opoziții,  situația va rămâne una favorabilă, a conchis politologul român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău