DIALOG EUROPEAN | Daniel Gheorghe: Republica Moldova se rupe de ceea ce înseamnă rămășițele funeste ale regimului sovietic (AUDIO / VIDEO)
-
24 Martie 2023 15:05
Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, care se va reuni pe 27 martie la Chișinău, își propune să creeze o instituție care să aibă capacitatea de a oferi suport, consiliere și asistență Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Copreședintele Comisiei din partea României, deputatul Daniel Gheorghe, a declarat pentru Radio Chișinău că vor fi invitați specialiști care vor oferi expertiză pe domeniul legislației europene, pe domeniul absorbției de fonduri europene, pe domeniul transpunerii proiectelor europene în administrația publică locală și centrală. De asemenea în ceea ce privește cooperarea bilaterală transfrontalieră dintre cele două state românești și în ceea ce privește capacitatea instituțiilor de la Chișinău de a interacționa cu instituțiile europene. Daniel Gheorghe a subliniat în emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău, că este foarte important ca reprezentanții Chișinăului să aibă capacitatea de a reacționa coerent la provocările care vor urma.
Daniel Gheorghe: „Prioritatea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova o reprezintă în primul rând îndrumarea, consilierea și susținerea deplină pe toate palierele posibile la nivel parlamentar, de experți, instituții și structuri guvernamentale și chiar non-guvernamentale a Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. În momentul de față doi dorim inclusiv să creăm o instituție care să aibă capacitatea de a oferi suport, consiliere și asistență Republicii Moldova în acest parcurs. Credem de asemenea că rolul Parlamentului României ca avocat din punct de vedere nu doar al nu doar al susținerii unor elemente de proceduri legislative, al consilierii și îndrumării autorităților și a Parlamentului de la Chișinău în vederea a ceea ce reprezintă capacitatea de a răspunde provocărilor generate de necesitatea absorbției și transpunerii în legislația internă a IQ-ului comunitar.
Parlamentul României reprezintă și un avocat politic, un avocat moral și un avocat care este capabil să înțeleagă interesul național al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova indiferent de origine, indiferent de opțiunile lor politice de a avea acces a tot ceea ce înseamnă o lume liberă, o lume a dreptului, libertăților și bunăstării. Iar viitorul Republicii Moldova nu poate fi decât împreună cu România într-o Europă a libertății. De aceea comisia noastră ține să comunice permanent acest act asumat de România că este un susținător necondiționat și neînduplecat al parcursului european al Republicii Moldova. Pentru noi românii este foarte important ca frații noștri de aici, din Republica Moldova, frații noștri de peste Prut, rupți din trupul țării printr-un tratat criminal și printr-o invazie sovietică să fie din nou împreună cu noi. Iar integrarea europeană reprezintă inclusiv soluția pentru multiplele probleme interne, probleme mult mai delicate decât cele din România, pe care le parcurge Republica Moldova”, a spus Daniel Gheorghe.
**
Totodată, deputatul român Daniel Gheorghe a felicitat deputații de la Chișinău care au votat schimbarea sintagmei “limbă moldovenească” în “limbă română”, subliniind că acest act reparatoriu este unul esențial, așteptat de ani de zile. Potrivit acestuia “limba moldovenescă“ este “o invenție bolșevică făcută prin 1924 când Rusia a pus la cale un nou plan de a distruge România care tocmai se unise. România s-a Unit. Nimeni nu a anexat teritorii. În concepția românească, în tradiția și istoria noastră nu există anexiuni teritoriale. Noi ne-am UNIT la 1918 și asta trebuie să țină minte toată lumea. Niciodată românii nu vor face altfel decât să se unească pe cale pașnică, pec ale democratică și în consesnsul tutror cetățenilo”, a declarat Daniel Ghoerghe.
**
Referitor la Unirea Republicii Moldova cu România, deputatul român consideră că “cu cât există o cooperare mai strânsă, cu cât există mai multe înfrățiri între comunitățile locale, cu cât există mai multe instituții și structuri comune care acționează pe cele două maluri ale Prutului, cu atât mai repede putem construi Unirea. Unirea trebuie să curgă. Trebuie să fie un proces firesc. Unirea nu se face nici cu forța, nici prin ordin. Unirea nu se face nici prin polarizarea societății, prin crearea unor disensiuni. Unirea va fi făcută conform dreptului international. Dacă vedeți și carta ONU, și actul final de la Helsinki veți vedea că acolo există elemente care permit reunificarea unor națiuni. Eu cred că acest lucru se poate întâmla. Acest lucru nu trebuie să polarizeze societatea. Sunt convins că Unirea va fi un lucuru benefic pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Generația noastră are capacitatea de a duce la bun sfârșit, cu înțelepciune, cu respect pentru drepturile și libertățile celorlați în virtutea dreptului international și în virtutea tradiției noastre românești, să avem capacitatea de a vedea împlinită această UNIRE”.
**
În opinia lui Daniel Gheorghe, “RM se găsește într-un moment de răscruce. Acum Republica Moldova se rupe de ceea ce înseamnă rămășițele funeste ale regimului sovietic și a ceea ce a însemnat totalitarismul comunist care a făcut atât de mult rău. A făcut poate mai mult rău pentru românii aflați sub ocupație sovietică decât românii care au dus-o foarte greu și au trecut prin mari încercări și printr-o represiune cumplită în anii 50 organizată de aceeași sovietici în România țara-mamă care a reușit totuși să se remonteze mai bine după 1989 și iată astăzi este o țară membră cu drepturi depline a comunității europene, este o economie solidă și în plină dezvoltare...
Deci Republica Moldova nu mai poate în acest moment să stea pur și simplu la răscrucea tuturor vânturilor”, a concluzionat Copreședintele Comisiei comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.