Dezvoltarea și funcționarea clusterelor în R.Moldova va da un impuls economiei țării, susțin experți INCE

  • 06 Decembrie 2018 16:44
Dezvoltarea și funcționarea clusterelor în R.Moldova va da un impuls economiei țării, susțin experți INCE

Dezvoltarea și funcționarea eficientă a clusterelor în Moldova va da un impuls esențial pentru dezvoltarea economiei țării, consideră experții de la Institutul Național de Cercetări Economice (INCE).

Potrivit agenției INFOTAG, joi, în cadrul unei mese rotunde dedicate acestui subiect, economistul Victoria Gribincea a menționat că "experiența Uniunii Europene demonstrează convingător avantajele acestei forme de asociații de afaceri în prevenirea riscurilor pentru întreprinderi în condiții de criză, precum și pentru creșterea producției și a competitivității bunurilor".

"Bazându-se pe aceasta, în 2013, Guvernul a aprobat Concepția dezvoltării clusteriale a sectorului industrial, care identifica oportunitățile și obiectivele de creare a clusterelor, etapele formării acestora și mecanismele de susținere din partea statului. Conform Concepției, clusterul reprezintă o asociație a mai multor întreprinderi care activează în același domeniu și se află în aceeași regiune, precum și a institutelor de cercetare a căror activitate vizează introducerea unor practici inovatoare în producție", a amintit ea.

Potrivit ei, deși Concepția este orientată în primul rând spre industrie, întreprinderile care au format un cluster pot lucra în orice domeniu, respectând câteva condiții: orientarea obligatorie spre export, promovarea și utilizarea tehnologiilor inovatoare, desfășurarea cercetărilor științifice, îmbunătățirea calității personalului, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Pentru a promova ideea de creare a clusterelor, Institutul a elaborat un ghid special.

La eveniment au participat, de asemenea, mai mulți oameni de afaceri care au creat deja clustere. Una dintre aceste asociații activează în raionul Soroca în domeniul industriei textile, având 22 de întreprinderi (fabrici, ateliere de croitorie". Clusterul cooperează strâns cu Universitatea Tehnică și cu mai multe școli profesionale, precum și cu consiliul raional și Agenția de Dezvoltare Regională Nord.
 
Potrivit unui reprezentant al clusterului, "activitatea comună permite reducerea semnificativă a cheltuielilor, ceea ce duce, respectiv, la scăderea prețurilor fără a pierde calitatea, precum și la atingerea în mod eficient a unor standarde mai înalte pentru mărfurile finite, ceea ce sporește semnificativ șansele de vânzări pe piețele externe".
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău