Dezvoltarea şi funcţionarea clusterelor în R.Moldova va da un impuls economiei ţării, susțin experți INCE

  • 06 Decembrie 2018 16:44
Dezvoltarea şi funcţionarea clusterelor în R.Moldova va da un impuls economiei ţării, susțin experți INCE

Dezvoltarea şi funcţionarea eficientă a clusterelor în Moldova va da un impuls esenţial pentru dezvoltarea economiei ţării, consideră experţii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE).

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei mese rotunde dedicate acestui subiect, economistul Victoria Gribincea a menţionat că "experienţa Uniunii Europene demonstrează convingător avantajele acestei forme de asociaţii de afaceri în prevenirea riscurilor pentru întreprinderi în condiţii de criză, precum şi pentru creşterea producţiei şi a competitivităţii bunurilor".

"Bazându-se pe aceasta, în 2013, Guvernul a aprobat Concepţia dezvoltării clusteriale a sectorului industrial, care identifica oportunităţile şi obiectivele de creare a clusterelor, etapele formării acestora şi mecanismele de susţinere din partea statului. Conform Concepţiei, clusterul reprezintă o asociaţie a mai multor întreprinderi care activează în acelaşi domeniu şi se află în aceeaşi regiune, precum şi a institutelor de cercetare a căror activitate vizează introducerea unor practici inovatoare în producţie", a amintit ea.

Potrivit ei, deşi Concepţia este orientată în primul rând spre industrie, întreprinderile care au format un cluster pot lucra în orice domeniu, respectând câteva condiţii: orientarea obligatorie spre export, promovarea şi utilizarea tehnologiilor inovatoare, desfăşurarea cercetărilor ştiinţifice, îmbunătăţirea calităţii personalului, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Pentru a promova ideea de creare a clusterelor, Institutul a elaborat un ghid special.

La eveniment au participat, de asemenea, mai mulţi oameni de afaceri care au creat deja clustere. Una dintre aceste asociaţii activează în raionul Soroca în domeniul industriei textile, având 22 de întreprinderi (fabrici, ateliere de croitorie". Clusterul cooperează strâns cu Universitatea Tehnică şi cu mai multe şcoli profesionale, precum şi cu consiliul raional şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord.
 
Potrivit unui reprezentant al clusterului, "activitatea comună permite reducerea semnificativă a cheltuielilor, ceea ce duce, respectiv, la scăderea preţurilor fără a pierde calitatea, precum şi la atingerea în mod eficient a unor standarde mai înalte pentru mărfurile finite, ceea ce sporeşte semnificativ şansele de vânzări pe pieţele externe".
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
25 °C
cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
22 °C
Fri
18 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău