Dezbatere. Spațiul informațional al Rep. Moldova trebuie să fie protejat pentru a preveni mai multe provocări din partea Moscovei

  • 11 Aprilie 2023 14:43
Dezbatere. Spațiul informațional al Rep. Moldova trebuie să fie protejat pentru a preveni mai multe provocări din partea Moscovei

Agresiunea Federației Ruse în Ucraina, dezinformarea, corupția și declinul demografic sunt principalele amenințări cu care se confruntă în prezent Rep. Moldova. Spațiul informațional al Rep. Moldova trebuie în momentul de față să fie protejat pentru a preveni mai multe provocări din partea Moscovei, potrivit participanților la o dezbatere la tema dezinformării, organizată astăzi, de Asociația Presei Independente, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova a fost expusă, practic întotdeauna, unui atac informațional din partea Federației Ruse, a declarat în cadrul evenimentului, președintele Comisiei parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp.

Potrivit deputatului, este important ca acțiunile statului să respecte în primul rând dreptul la libera exprimare și să fie făcută delimitarea dintre libera exprimare, dreptul la opinie și manipularea publică:     

Noi trebuie să găsim o soluție în ceea ce privește contracararea știrilor în mediul online. Protecția spațiului nostru informațional depinde de securitatea nemijlocită a Rep. Moldova. Noi trebuie să înțelegem că acțiunile trebuie să fie întreprinse și aplicabile nu doar în perioada stării de urgență, dar și în timp de pace, zi de zi și astfel nu vor fi admise din partea unor formatori de opinie să manipuleze opinia publică”, a declarat Lilian Carp.         
Șeful Serviciului Consiliului Suprem de Securitate din cadrul Președinției, Ștefan Țîbuleac, a afirmat că strategia actuală de securitate a Rep. Moldova, elaborată în 2011, nu răspunde riscurilor și amenințărilor cu care se confruntă în prezent statul și din acest motiv este nevoie de o nouă strategie.        

„Am depus toată străduința pentru a identifica spectrul de amenințări cu care se confruntă Rep. Moldova la momentul dat, astfel s-au definitivat în jur de 15 amenințări - care acum sunt prioritare pe agenda de securitate. În primul rând amenințarea este influențată de expansiunea geopolitică militare și agresiunea Federației Ruse în Ucraina, acest lucru ne amenință pe noi direct. A doua amenințare care este perpetuată de la independență încoace este lupta cu corupția care este prezentă la moment. A treia problemă care vulnerabilizează securitatea națională este declinul demografic a Rep. Moldova. Este foarte important să accentuăm problema ca una prioritară și să înțelegem care este impactul acestei probleme”, a spus Ștefan Țîbuleac.

Potrivit expertei în securitate, Elena Mârzac, acum după ce Rep. Moldova are un mesaj mai clar față de integrarea sa în Uniunea Europeană, efectele dezinformării se accentuează și mai mult:

„Avem riscuri de ordin intern cum ar fi separatismul politic, teritorial, dar și  eforturi ostile pe principiul etnic și lingvistic. De asemenea,  tot mai mult se accentuează efectele dezinformării știrilor false în special după februarie 23 și acestea sunt tot mai intense după ce Rep. Moldova are un mesaj mai clar față de integrarea în UE. Noua strategie a securității naționale trebuie să definească interesul național al Rep. Moldova și trebuie să fie un efort consolidat pentru a avea această legitimitate și credibilitate față de cetățeni”, a spus Elena Mârzac.          

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului cu genericul „Protecția spațiului informațional: contracararea noilor amenințări”.

Evenimentul este parte a proiectului regional „Amplifică, verifică, implică: accesul la informație pentru democratizare și bună guvernare în Eurasia” implementat de Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău