Dezbatere publică: Votul uninominal de către mai mulți reprezentanți ai societății civile

  • 31 Martie 2017 17:55
0%
00:00:00
00:00:00

Inițiativa de a introduce votul uninominal a fost criticată vineri, 31 martie, în Parlament de către mai mulți reprezentanți ai societății civile, la  prima dezbaterea publică pe marginea acestui subiect.

Ei susțin că acest proiect de lege va elimina pluralismul politic și va favoriza corupția. Totuși, alți membri ai societății civile susțin că inițiativa va consolida democrația și-i va aduce pe deputați mai aproape de alegători. 

Proiectul democraților de modificare a sistemului electoral prin introducerea votului uninominal la alegerile legislative a fost dezbătut în Parlament mai bine de șase ore. Mai mulți membri ai societății civile au spus că proiectul are lacune și au criticat inițiativa. 

„Sistemul uninominal nu asigură o reprezentanță, de exemplu, pentru femei sau pentru minorități etnice. În comunitățile în care există o mare majoritate relativă etnică, va  câștiga această majoritate. Se elimină opoziția parlamentară”, a declarat directorul Executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Unii dintre participanții la dezbatere sunt de părere că un nou sistem electoral nu ar trebui aplicat la viitoarele alegeri ci peste un ciclu electoral și numai după ce va fi testat la nivel local. 

„La început să se facă un referendum național, dar să fie pe bune: pro și contra. Să fie aplicat la început, la nivel local, la alegerea consilierilor, satele pot să-și facă circumscripții locale, după care să aplicăm la nivelul național. Dar mai întâi să rezolvăm problema transnistreană pentru că este prioritate, până atunci să renunțăm la mandatul imperativ, la retragerea mandatului”, a declarat analistul Igor Boțan.

Sistemul de vot uninominal nu este potrivit pentru Republica Moldova în această formulă, consideră președintelui Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.

„Votul uninominal propus prin acest sistem nu a fost introdus nici într-o țară de la 1974 încoace, a fost mixt sau alte formule. Sistemul clasic existent este acum în China, a fost în URSS, în Cuba și în Coreea de Nord. În Ucraina acest sistem a adus corupția locală în Parlament, a diminuat reprezentarea populară. Georgienii nu știu cum să scape de acest sistem, în România s-a renunțat la acest sistem”, a precizat Vlad Gribincea.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat după dezbateri, că scopul democraților nu este să ajungă la un sistem electoral mixt, așa cum se vehiculează în societate.

„Intenția noastră este să ajungem la proiectul uninominal și să convingem colegii să ne susțin în a aproba proiectul de lege deja inițiat. Am mers pe sistemul uninominal, pentru că noi îl considerăm mai bun pentru Republica Moldova. Cu siguranță trebuie schimbat sistemul, ceva este putred”, a declarat Andrian Candu.

Proiectul privind modificarea sistemului electoral a fost elaborat de deputații Partidului Democrat. Opoziția, precum și liberalii, parteneri ai democraților la guvernare, au anunțat anterior că nu vor susține proiectul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău