Dezbatere în Parlamentul European pe tema viitorului Uniunii Europene

  • 15 Martie 2017 18:20
Dezbatere în Parlamentul European pe tema viitorului Uniunii Europene

Dezbaterea de astăzi din Parlamentul European (PE) pe tema viitorului Uniunii Europene a evidențiat viziuni diferite asupra proiectului european lovit acum de Brexit, o rană a unui euroscepticism ce riscă să devină contagios, relatează Agerpres.

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, au susținut ideea unei Europe cu mai multe viteze, alternativa în opinia lor fiind ca UE să nu mai avanseze deloc, viziune împărtășită de marile grupuri politice proeuropene din legislativul european.

La rândul său, Donald Tusk a insistat că UE trebuie să 'renască' la summitul ce se va desfășura la Roma pe 25 martie și la care s-ar putea schița viitorul blocului comunitar. Recent reales președinte al Consiliului European, Tusk a mai subliniat că reforma UE trebuie să se bazeze pe încrederea reciprocă, o idee împărtășită în timpul dezbaterii din plenul PE de premierul italian, Paolo Gentiloni, și de vicepremierul maltez, Louis Grech, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Din declarația de la Roma, care urmează să fie adoptată la summit-ul aniversar dedicat împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, 'trebuie să reiasă un mesaj de încredere în UE', a indicat Gentiloni, iar în viziunea sa această încredere a cetățenilor în UE poate reveni dacă se iese cu succes din criză și dacă se reduce șomajul în rândul tinerilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău