Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu | Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a primit primul „cartonaș galben” din partea Comisiei de la Veneția (Revista presei)

  • 15 Decembrie 2021 10:05
Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu | Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a primit primul „cartonaș galben” din partea Comisiei de la Veneția (Revista presei)

Avizul critic emis luni se referă la promovarea ultimelor modificări la Legea Procuraturii. Totuși, subliniază publicistul, Comisia a dat undă verde evaluării performanțelor procurorului general, dar a atenționat că aceasta trebuie să fie efectuată în baza unor criterii clare (pe care legea nu le prevede acum explicit) iar această evaluare nu trebuie confundată cu răspunderea disciplinară. În plus, Comisia a constatat că procedura declanșată de evaluare a procurorului general conține numeroase carente.

Cotidianul.md reține reacția Olesei Stamate după ce socialiștii i-au cerut demisia ca urmare a avizului Comisiei de la Veneția. Nu vor exista demisii în urma avizului Comisiei de la Veneția în privința modificărilor la Legea Procuraturii, dă asigurări deputata PAS Olesea Stamate. Referitor la recomandările Comisiei de la Veneția în privința modificărilor la Legea Procuraturii, Olesea Stamate a subliniat acestea vor fi analizate.

Republica Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană 'într-o zi' și i-a comunicat Rusiei că aceasta este alegerea sa, a declarat marți președinta Maia Sandu într-un interviu pentru Reuters au fost cele mai clare afirmații publice privind cursul pro-occidental al Republicii Moldova, notează agenția de știri britanică. După ce Republica Moldova și-a obținut independența față de Uniunea Sovietică în 1991, pro-rușii și pro-europenii s-au luptat pentru control.

Însă în ajunul summitului  cu participarea UE și a altor state est-europene printre care și Ucraina, Maia Sandu a declarat că Rusia îi face dificilă viața Republicii Moldova, cu prețuri mai mari pentru gazele naturale. Ea a mai spus că ține de Occident să ajute la prinderea infractorilor care au furat banii Republicii Moldova, iar acum sunt în libertate în Europa.

Din Ziarul Național  aflăm că România ar putea ANULA obligativitatea prezentării la vamă a testului PCR negativ de către moldovenii vaccinați. Autoritățile de la Chișinău au făcut deja DEMERSURILE necesare în acest sens. Prim-ministra Natalia Gavriliță recunoaște că modificările aprobate de Guvernul de la București pun în dificultate cetățenii R. Moldova, în special elevii, studenții, dar și transportatorii de pasageri și mărfuri, care sunt nevoiți să scoată bani grei din buzunare pentru a intra pe teritoriul României, deși sunt vaccinați anti-COVID.

Natalia Ursachi, mama a cinci copii, condamnată la șase ani de închisoare pentru escrocherie,  grațiată  de președinta Maia Sandu, a ieșit din închisoare. Într-un  interviu pentru  JurnalTV aceasta a declarat că detenția i-a părut o veșnicie. A plâns și ea, în pușcărie, și rudele, acasă. Aceasta spune că este  măcinată de două sentimente: dorul de cei cinci copii și o frică de reacția lor. Timp de un an și jumătate, copiii nu au știut unde se află mama lor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău