Deutsche Welle: Rusia s-a înțeles cu regiunea transnistreană să sfideze Chișinăul

  • 12 Martie 16:45
Deutsche Welle: Rusia s-a înțeles cu regiunea transnistreană să sfideze Chișinăul

Moscova va încerca să sfideze din nou interdicția Chișinăului și să deschidă secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia. Pentru un ultim avertisment, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat marți dimineață la MAE al Republicii Moldova. Diplomatului rus i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană contrar solicitărilor anterioare ale MAE de a nu recurge la asemenea acțiuni.

La ieșirea din sediul MAE, ambasadorul rus Vasnețov a lăsat să se înțeleagă că Rusia va sfida interdicția Chișinăului și că decizia deja a fost luată de MAE rus în comun cu administrația separatistă de la Tiraspol: „Un număr mare de solicitări au ajuns la Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse, la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și la Ambasadă, cu rugămintea de a asigura dreptul legal la vot (al rușilor din Transnistria – n.n.). Comisia Electorală Centrală a Rusiei și Ministerul rus de Externe, în comun cu „administrația Transnistriei”, au decis să deschidă câteva secții de votare (în regiunea transnistreană – n.n.). Desigur că nu în așa număr mare ca altă dată, după cum vă amintiți”, le-a spus Vasnețov jurnaliștilor care îl așteptau.

„Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova continuă să evalueze situația și va reveni cu reacțiile suplimentare care se impun”, a comunicat MAE moldovean după convocarea ambasadorului rus.

În legătură cu acest caz, premierul Dorin Recean a spus că „statul și cetățenii Republicii Moldova cer să fie respectați de Federația Rusă”: „Statul acționează acolo unde poate să controleze mediul. Nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.”

Deocamdată nu este clar ce ar putea însemna această declarație a premierului și nici care ar fi „reacțiile ulterioare” cu care a promis că va reveni MAE moldovean. Cert este însă că, de data aceasta, Chișinăul are mai multe pârghii pentru a împiedica Rusia să facă tot ce vrea în Transnistria (o fâșie de pământ cu lățimea de 27 de kilometri, controlată de Rusia, prinsă între Odesa și Chișinău). Afirmația premierului Recean „de a nu admite încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale”, făcută în contextul deschiderii sfidătoare de către Rusia a secțiilor de votare în regiunea transnistreană, ar putea însemna că buletinele de vot din Rusia nu vor ajunge în Transnistria, aeroportul din Chișinău fiind singura poartă prin care acele buletine de vot pot pătrunde pe teritoriul Republicii Moldova.

Oficial, Chișinăul a anunțat că a permis deschiderea unei singure secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia – aceea de la Ambasada Rusiei din Chișinău. Pe site-ul oficial al Ambasadei Rusiei, precum și pe site-ul Comisiei Electorale Centrale a Rusiei este indicată o singură secție de votare în Moldova – cea din clădirea Ambasadei Rusiei din Chișinău.

Presa transnistreană, afiliată regimului separatist pro-rus de la Tiraspol, scrie că, pentru alegerile din 17 martie din Rusia, în Transnistria vor fi deschise șase secții de votare. La scrutinele rusești din anii precedenți, în Transnistria erau deschise 22-24 de secții de votare. Informațiile apărute acum în presa transnistreană au determinat MAE de la Chișinău să convoace ambasadorul rus și să-i transmită acest ultim avertisment. Conflictul diplomatic moldo-rus abia capătă turații și nu este clar care vor fi următorii pași ai Chișinăului. Își vor revizui autoritățile moldovene decizia de a deschide acea secție de votare la Ambasada Rusă din Chișinău ca răspuns la sfidarea de către Rusia a interdicției impuse pentru deschiderea secțiilor de votare în Transnistria? Oficialii moldoveni evită un răspuns la această întrebare. Dar permisiunea de a deschide o secție de votare la Chișinău ar fi singura pârghie pe care Rusia o poate folosi pentru a introduce legal buletinele de vot în Moldova, pentru a fi ulterior trimise în Transnistria în colete diplomatice fără drept de verificare (conform uzanțelor diplomatice), se arată într-o analiză Deutsche Welle.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău