Deutsche Welle | Ambasadorul Steven Fischer, despre indivizi căutați de procurorii moldoveni care se află acum la Londra - Platon, Cavcaliuc și Botnari: Marea Britanie analizează orice cerere de azil politic cu mare atenție (Revista presei)
-
01 Februarie 2022 09:41
Nicolae Negru scrie în Ziarul Național despre celelalte crize care le atrage după sine pandemia sau criza energetică. În condițiile crizei economice, pandemice, în prag de război, când prețul la gazele naturale și alte produse de primă necesitate cresc vertiginos, statul trebuie să mai economisească, nu putem să lăsăm oamenii să înghețe în case. Dar nici să-i lăsăm să „înghețe” intelectualicește, cultural nu e o ieșire din situație, menționează autorul. Acesta se referă la faptul că Ministerul Culturii nu e în stare să finanțeze proiectele depuse de „Revista Literară”, „Sud-Est Cultural”, iar revista „Contrafort”, deși a obținut o oarecare sumă de bani, își încetează existența din alte motive încă neclare. Editorialistul de la Ziarul Național atenționează că o societate aflată în sărăcie cruntă, dar care citește, are o perspectivă mai optimistă decât cea care o duce mai bine din punct de vedere material, dar își sacrifică revistele literare.
Ziarul de Gradă scrie că magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Sergiu Bularu, care în anul 2020 a admis demersul lui Stoianoglo privind suspendarea executării pedepsei de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a depus cerere de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Solicitat de Ziarul de Gardă, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, ne-a confirmat faptul că la CSM a fost înaintată o asemenea cerere.
Judecătorul Sergiu Bularu a acces în profesie în anul 2014, activând anterior câțiva ani pentru Partidul Democrat din Moldova (PDM).
Într-un interviu oferit Deutsche Welle, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fischer a vorbit despre indivizi căutați de procurorii moldoveni și se află acum la Londra - Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc și Constantin Botnari. La întrebarea daca aceștia au cerut deja azil politic în Marea Britanie, ambasadorul britanic a spus că este o întrebare delicată, care necesită un răspuns prudent. Politica Marii Britanii atunci când e vorba de cazuri individuale este de a nu confirma și nici infirma existența unor cereri de azil. Ambasadorul a menționat că Marea Britanie analizează orice cerere de azil politic cu mare atenție, indiferent din partea cui vine. Aceeași politică se aplică și în raport cu cererile de extrădare. Legat de cazul Constantin Botnari, „borsetka lui Plahotniuc”, căutat de Interpol, Fischer spune că este un caz individual și care este examinat în aceeași formulă de către autoritățile britanice care într-un termen scurt vor lua o decizie.
Fostul președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acordat un interviu jurnalistului Pavel Păduraru de la portalul jurnal.md unde a făcut declarații în premieră despre atașamentul său față de Lenin și despre „raiul sovietic” în contextul deportărilor. Liderul PCRM (Partidul Comuniștilor din Republica Moldova) fuge deschis de unele întrebări, infirmă categoric adevărul istoric și se contrazice în mod repetat, constată publicația.
Cotidianul.md remarcă un sondaj în România care arată că aproape 75% dintre cetățeni vor unirea cu Republica Moldova. Peste 70% dintre români susțin calitatea României de membru al Uniunii Europene, iar trei pătrimi dintre români nu doresc destrămarea Uniunii Europene și vor unirea cu Basarabia, potrivit capitolelor patru și cinci ale sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat de realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group. În ceea ce privește unirea cu Republica Moldova, 74,5% dintre